Ove godine cijena mu je čak 50 kuna, skuplji je i i od teletine

Autor: Poslovni.hr , 29. ožujak 2022. u 09:34
Foto; Dusko Jaramaz/PIXSELL

Stručnjaci upozoravaju kako će najavljena kiša pomoći, ali štete se više ne mogu spriječiti.

“Kilo mladog boba 50 kuna?! To je super vijest za proizvođača, a malo manje super za kupca, ujedno i dokaz da se bob traži, a ponuda je slaba. Koliko je meni poznato, jedva tridesetak konavoskih obitelji koje inače proizvode povrće imaju u baštini i bob. Nadam se da će ova cijena biti poticaj Konavljanima da ga počnu više uzgajati kao što su raštan i slanić prije toga. Sad su u modi retro jelovnici, a bob je tu nezaobilazna namirnica, siguran sam da bi se sve prodalo kad bi bilo više proizvodnje”, kaže predsjednik Udruge Agroturizam Konavle Ivo Mujo koji otkriva kako na ovu poljoprivrednu kulturu dugotrajno razdoblje bez kiše neće utjecati.

Kako napominje u razgovoru za Dubrovački vjesnik, biljka je to skroz prilagođena podneblju, biljka koja trpi i hladnoću i sušu. A bob je inače među rijetkim biljkama kojima ne škodi što tjednima nije bilo padalina. Kako se s aktualnom nepogodom nose poljodjelci od Konavala do Neretve, Dubrovački vijesnik doznaje od višeg stručnog savjetnika Ureda za stručnu podršku razvoju poljoprivrede ureda Dubrovnik pri Ministarstvu poljoprivrede Zorana Kajića.

“Sigurno je da će višemjesečne suše ostaviti posljedice, posebno na trajnim nasadima i povrću jer se zbog nedostatka kiše tlo dosad nije moglo kvalitetno pripremiti za sadnju. Posljednjih godina i inače imamo nove cikluse oborina koje su najintenzivnije u studenom, a ostatak zime uglavnom izostaju, uz dva ili tri pljuska kroz proljeće. Sve to stvara problem kroz sezonu uroda. I sad poljoprivrednici čekaju da se zemlja smoči prije oranja i frezanja. Najavljene kiše ovaj tjedan sigurno će pomoći, ali štete se više ne mogu spriječiti jer površinski sloj zasušuje”, objašnjava Kajić i dodaje kako poteškoće stvara i nedovoljno korištenje sustava natapanja.

“Mreža nije razvijena, a najviše se koristi gdje je intenzivniji uzgoj poljoprivrednih kultura, povrća i trajnih nasada mandarina, poput Neretve. U vinogradima na Pelješcu i po Konavlima također postoje sustavi ali su u uporabi rijetko, jednom ili dvaput po sezoni “, zaključuje sugovornik.

Na upit mogu li poljoprivrednici pogođeni sušom pri Uredu za stručnu podršku Ministarstva poljoprivrede zatražiti potpore za sanaciju šteta na usjevima i biljkama, Kajić ističe kako takvi na raspolaganju imaju mjeru 17 za upravljanje rizicima. Tom je mjerom predviđena polica osiguranja koja se s a 70 posto iznosa podmiruje iz EU, a 30 posto oštećeni zemljoradnik. No, kako ističe Kajić, poljoprivrednici pogođeni sušom odštete ne mogu ostvariti dojavom Uredu za stručnu podršku jer je njegov glavni posao edukacija i savjetovanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close