Ove godine 383 obrtnika položilo majstorski ispit

Autor: Poslovni.hr , 14. lipanj 2023. u 12:04
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

U brojnim zanimanjima položen majstorski ispit daje pravo na otvaranje obrta.

Hrvatska obrtnička komora (HOK) izvijestila je u utorak da je u dosadašnjem dijelu godine 383 obrtnika položilo majstorske ispite te podsjetila da je do 6. srpnja otvoren poziv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za projekt naukovanja za obrtnička zanimanja. Na rokovima u veljači i svibnju 383 obrtnika položilo je majstorske ispite, a među novim majstorima najzastupljeniji su elektroinstalateri (48), frizeri (41), autoserviseri (33), vodoinstalateri, instalateri grijanja i klimatizacije (28) i zidari (25), navode iz HOK-a.

U brojnim zanimanjima položen majstorski ispit daje pravo na otvaranje obrta, odnosno na samostalno obavljanje djelatnosti i samozapošljavanje. Također, majstorski ispit je jedan od preduvjeta koji omogućuje primanje učenika na praktični dio naukovanja, što je osnova kvalitetnog sustava strukovnog obrazovanja, pojašnjavaju iz HOK-a.

Podsjećaju da je vrlo važan otvoreni javni poziv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za projekt “Naukovanje za obrtnička zanimanja”, za koji se prijave zaprimaju do 6. srpnja 2023. godine. Iz HOK-a ističu i da je interes za strukovne škole svake godine u rastu.

Komentirajte prvi

New Report

Close