Ovako funkcionira aplikacija Stop COVID-19, nema straha od špijunaže

Autor: PD , 28. srpanj 2020. u 11:30
Photo: Josip Regovic/PIXSELL

U Hrvatskoj je od danas dostupna aplikacija Stop COVID-19. Evo što sve trebate znati o njoj.

U Hrvatskoj je od danas dostupna nova mobilna aplikacija koja će pomoći u borbi protiv koronavirusa — Stop COVID-19. Izdana je pod okriljem Ministarstva zdravstva, izradio ju je Apis IT, dok je tvrtka Bornfight donirala UX/UI.

Kako prenosi časopis Bug, aplikacija se bazira na tome da kada se nalazite u blizini bilo koje osobe koja ima mobitel, mobiteli razmjenjuju kriptirane kodove o tome koliko ste dugo i na kojoj udaljenosti bili u kontaktu. To može biti doma, na poslu, u restoranu, tramvaju, taksiju, bilo gdje… JAKO BITNO — mobiteli ne izmjenjuju informacije, već samo te kodove u kojima ne postoji niti jedan vaš osobni podatak, i oni se nigdje ne pohranjuju (tehnologija koju su Apple i Google razvili za ovu svrhu to nikad ne bi dopustila aplikaciji koja bi to pokušala napraviti).

Ako se osoba zarazi koronavirusom, u aplikaciju će moći svojevoljno upisati da je zaražena (kako bi se izbjeglo potencijalno lažno upisivanje zaraze u aplikaciju, svaka će zaražena osoba dobiti poseban kod od liječnika koji potom može unijeti u aplikaciju) i potom će sve osobe s kojima je zaražena osoba bila u kontaktu (u određenom periodu, na određenoj udaljenosti i duže od određenog broja minuta) dobiti obavijest o tome da su bili u blizini zaražene osobe i upute što mogu napraviti — otići na testiranje, u izolaciju, posjetiti liječnika…

Ovdje je važno naglasiti da sama aplikacija radi na taj način da nitko na svijetu neće znati da ste vi dobili informaciju o tome da ste bili u blizini zaražene osobe — niti Vlada, niti epidemiolozi, niti Apple, niti Google, niti itko drugi. Sve je potpuno anonimno i ne postoji tehnička mogućnost da itko osim vas ima informaciju da ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Komentirajte prvi

New Report

Close