“Ovaj slučaj ima manje veze s kompanijama, a više s politikom”

Autor: Ana Blašković,Poslovni dnevnik , 20. studeni 2012. u 22:00
Kretanje cijene dionice Mola u utorak

U sjedištu mađarske kompanije odbijaju optužbe da je njihov predsjednik Hernadi dogovorio mito za Sanadera.

Nije nam dužnost komentirati nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda. Kao najveći investitor u Hrvatskoj očito je da moramo poštovati tu presudu i sagledati ju kao odluku koju je donijelo nezavisno pravosudno tijelo Republike Hrvatske", stoji u jučerašnujem priopćenju Mol grupe nakon izricanja presude bivšem hrvatskom premijeru zbog primanja mita od Mola radi osiguranja upravljačkih prava u Ini toj mađarskoj kompaniji.

"Međutim ne smijemo zaboraviti da je ovo inicijalna, nepravomoćna presuda. U više navrata smo kategorički odbili optužbe protiv Mola i to ćemo nastaviti činiti", kažu. Pritom su se ipak upustili i u komentar presude Ivi Sanaderu. "Smatramo da ovaj slučaj ima manje veze sa spomenutim kompanijama, a više s politikom u Hrvatskoj. Vjerujemo da se nitko ne može osuditi ako ne postoji ni motiv, ni zločin, niti dokaz. Naime, nije bio potreban poseban razlog zašto bi Mol kao najveći pojedinačni dioničar Ine preuzeo upravljanje kompanijom koju je trebalo spasiti od tehničkog bankrota", naglašavaju. Priopćenje su završili konstatacijom da o njihovim namjerama vezano uz Inu:  "Naše namjere vezane za Inu ostaju iste: kao najveći strani investitor u Hrvatskoj želimo pridonijeti da INA bude još uspješnija i profitabilnija."

Crveno u Budimpešti

Dionica MOL-a pala 3,68 % i srušila indeks

Nakon presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu za primanje mita od mađarskog Mola, dionica te kompanije pala je u utorak na burzi u Budimpešti 3,68 posto, za 665 forinti. Mol je trgovinu zaključio na 17.400 forinti, najnižoj razini u zadnja dva mjeseca. Zahvaljujući padu dionice Mola koja ima najveći ponder od 33%, indeks BUX pao je 1,53 posto. Analitičar Erste grupe Andras Nagy koji prati Molo upozorava da je pad cijene prvenstveno posljedica povećane nesigurnosti, djelomično i zbog najnovijih poreznih promjena najavljenih u Mađarskoj. "Ne očekujemo da će presuda imati dramatični efekt na dionicu Mola, no povećan je rizik kompanije što rezultira padom cijene", kaže Nagy.

Komentirajte prvi

New Report

Close