Ova skupina poduzetnika zarađuje 10 puta više od prosjeka, a rizik poslovanja je minimalan

Autor: Poslovni.hr , 15. listopad 2018. u 09:33
Foto: Getty Images

Iako je riječ o vrlo unosnim profesijama koje vlasnicima donose priličnu zaradu, analiza pokazuje da njihovi zaposlenici ne dijele tu sreću.

Dok iz Hrvatske udruge poslodavaca Vladi šalju apel da je situacija u gospodarstvu, zbog neprovođenja reformi, ni više ni manje nego dramatična, pojedinim skupinama poduzetnika posve solidno ide.

Tako su 252 javno bilježnička ureda u 2017. zaradila 141 milijun kuna, a 600 odvjetničkih ureda 308 milijuna, izračunao je poznati bloger i poduzetnik Marko Rakar, piše Dnevnik.hr

"I javni bilježnici i odvjetnici posluju fenomenalno dobro. Njihova stopa profita je otprilike 30 posto, što znači da na oko 100 tisuća kuna prometa ostvare 30 tisuća kuna dobiti što je nevjerojatno puno jer ukupna populacija poduzetnika u Hrvatskoj prijavljuje stopu dobiti od 3,2 posto", kaže Marko Rakar, bloger i poduzetnik.

Tako odvjetnici i javni bilježnici, prema Rakarovim izračunima, zarađuju 10 puta više od prosječnoga hrvatskog poduzetnika. Istovremeno, rizik je njihova poslovanja minimalan, a takva su im i ulaganja.

"Meni barem najbolje pokazuje nesvrsishodnost njihove djelatnosti, osobito javno bilježničke, što su u svoj biznis javni bilježnici investirali manje od tri posto svojih prihoda", kaže Rakar. 

Tek 13 milijuna od gotovo pola milijarde ostvarenih prihoda u 2017. Bolji nisu ni odvjetnici koji su od milijarde i 99 milijuna kuna uložili tek 45 milijuna. Prosječni poduzetnik, s druge strane, u poslovanje ulaže 13 posto svojih prihoda. 

"Prosječni poduzetnik će zaraditi desetinu onoga što zaradi javni bilježnik, a investirat će četiri do pet puta više od bilo kojeg javnog bilježnika. Jednostavno, to je grupacija poduzetnika koja stvara vrlo malo dodane vrijednosti za ovo društvo, a sve što zarade pokupe na svoje privatne račune", smatra Rakar.

Iako je riječ o vrlo unosnim profesijama koje vlasnicima donose priličnu zaradu, analiza Rakara pokazuje da njihovi zaposlenici ne dijele tu sreću.

Tako će djelatnik u javnobilježničkom uredu u prosjeku zaraditi tek nešto više od hrvatskoga prosjeka – 6.613,00 kuna (prosjek Hrvatske za prvo polugodište 2018. 6.237,00), onaj u odvjetničkom uredu i manje – 6.447,00 kuna.

I sve bi to bilo lijepo kada bi poslovanje te grupacije poduzetnika ovisilo o stanju na tržištu. No tome nije tako. Ono je rezultat pravila koja određuje država. 

Više o temi pročitajte ovdje.

 

Komentari (2)
Pogledajte sve


Znate li kako se to radilo prije 1990? Tako da je na svakoj općini na jednom šalteru bila teta/čovo koji je udarao pečat – besplatno (ili tek uz sitnu naknadu za taksene marke).

Moglo bi se i danas tako! Infrastruktura postoji

Znate li kako se to radilo prije 1990? Tako da je na svakoj općini na jednom šalteru bila teta/čovo koji je udarao pečat – besplatno (ili tek uz sitnu naknadu za taksene marke).

New Report

Close