Otvoreni su novi investicijski ciklusi za vrijeme pred nama

Autor: Matija Posavec , 31. siječanj 2023. u 22:00
Postupku objedinjene javne nabave priključilo se ukupno 37 institucija/PD

Međimurska županija

Županijski razvoj i važni projekti u 2022. godini?

U svjetlu inflacije, protekla je godina bila izazovna, mogli bismo reći i teška, međutim Međimurska županija nastavila je provedbu projekata financiranih iz prethodnog financijskog razdoblja EU-a, te uspješno otvarala nove investicijske cikluse, čije ćemo plodove uživati u vremenu pred nama. Brojni su strateški projekti u fazi projektiranja ili priprema za apliciranje, među kojima i oni vezani uz izgradnju i dogradnju dječjih vrtića, obnovu školskih zgrada, odnosno pripremanju naših osnovnih škola za jednosmjensku nastavu.

Tu su i projekti iz zelene tranzicije i energetske učinkovitosti, kulture, kao i brojni turistički projekti. Iz navedenog je vidljivo da smo vrlo aktivni u prijavama projekata i na transnacionalne natječaje, kojima jačamo veze te razmjenjujemo iskustva s brojnim dionicima iz ostalih zemalja Europske unije, utiremo put novim trendovima, razvijamo inovativne ideje.

Koliko će, posebice energetska kriza i inflacija, utjecati na daljnji razvoj županije?

Proveli smo postupak zajedničke javne nabave prirodnog plina za obrazovne, zdravstvene i druge ustanove na području Međimurske županije. Postupku objedinjene javne nabave s područja Međimurske županije priključilo se ukupno 37 institucija, od toga 22 osnovne škole, 5 srednjih škola i 10 ostalih institucija, što nam je omogućilo povoljnije cijene plina. S obzirom na neprekidni rast cijena energenata, nestabilnu političku situaciju, a uzimajući u obzir cijene na tržištu danas koje dosežu i više od 0,85 kn/kWh očekujemo da smo u 2022. postigli uštedu veću od 18,1 milijuna kuna.

Većinu projekata koji predstavljaju neku vrstu nadogradnje prijavljujemo na druge izvore financiranja, kako bismo proračun okrenuli prema građanima te osigurali niz pomoći poput prijevoza, školskih knjiga, stipendija za učenike u deficitarnim obrazovnim programima, pomagača u nastavi te u vrtićima, određenih socijalnih davanja, potpora našim poduzetnicima, poljoprivrednicima. Obzirom da je proces od projektiranja do završetka projekta dugotrajan i izrazito zahtjevan, ne bismo smo se smjeli voditi trenutnom gospodarskom situacijom i krizom, nego pokušati planiranim projektima kreirati stabilno gospodarsko okruženje, gdje će projekti ne samo biti namijenjeni krajnjim korisnicima, nego i građevinskom sektoru, arhitektima i uslužnim djelatnostima koje će kriza neminovno dotaknuti.

Ono što može biti problem je predfinanciranje projekata koje često ovisi o ekspeditivnosti upravljačkih i kontrolnih tijela i dodatni je teret za proračun. No, dosad smo uspješno balansiranim razvojnim proračunima uspijevali odgovoriti tim izazovima stoga sam siguran da će i proračun za 2023. pokazati svoju kvalitetu i snagu i na ovom planu.

Komentirajte prvi

New Report

Close