Otvoren poziv za stipendiranje slavonskih studenata

Autor: Suzana Varošanec , 30. studeni 2022. u 22:00
Do sada je najveći broj stipendiranih studenata pohađao Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku/D. Javorović/PIXSELL

Ukupna planirana vrijednost Javnog poziva iznosi 9 milijuna kuna. U protekle tri akademske godine za ovu svrhu stipendirano je 2479 studenata.

Sklopljenim aneksima sporazuma s visokim učilištima biotehničkih znanosti na području Slavonije, Baranje i Srijema, Ministarstvo poljoprivrede (MP) svojim javnim pozivom u trajanju do 9. prosinca i u akademskoj 2022./2023. nastavlja projekt stipendiranja studenata kao dio Razvojnog sporazuma “Slavonija, Baranja i Srijem”.

U četvrtoj godini provedbe u tijeku je poziv visokih učilišta za prijave studenata glede dodjele stipendije u iznosu od 10.000 kuna.

Ukupna planirana vrijednost Javnog poziva iznosi 9 milijuna kuna. U protekle tri akademske godine za ovu svrhu stipendirano je 2479 studenata.

Broj stipendista varira na godišnjoj razini, npr. najveći broj studenata – 897 – stipendirano je u akademskoj 2020./2021, dok je najveći broj stipendiranih studenata na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku (1468 studenata).

Slijedi Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku (667 studenata), dok je 179 studenata stipendirano na Sveučilištu u Slavonskom brodu te 165 studenata na Veleučilištu u Požegi.

Najveći interes za stipendije dosad je za smjerove ratarstvo, agrarno poduzetništvo, zootehnika, mehanizacija u poljoprivredi, hortikultura, agroekonomika, ekološka poljoprivreda, povrćarstvo i cvjećarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo.

Slijede prehrambena tehnologija, prehrambeno inženjerstvo, procesno inženjerstvo i znanost o hrani i nutricionizam.

Na fakultetu u Osijeku u 2021./2022. uveden je i smjer Digitalna poljoprivreda, dok je na požeškom Fakultetu za turizam i ruralni razvoj uveden preddiplomski stručni studij Enogastronomija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close