Otvara se put u Kinu za meso i mlijeko hrvatskih tvrtki

Autor: Marija Brnić , 18. lipanj 2018. u 08:46
Foto: Thinkstock

Dozvole priželjkuju svi veliki proizvođača poput Vindije, PIK-a Vrbovec i MI Pivac, ali i sirane.

Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je Hini da je prihvaćen njihov poziv kineskoj inspekciji zaduženoj za izdavanje izvoznih certifikata za mlijeko i mliječne, te prehrambene proizvode, a posjet se očekuje do kraja godine.

Tim posjetom, na koji domaći proizvođači godinama čekaju, pokreće se otvaranje kanala prodaje za golemo tržište Kine, a kineska strana već je ranije najavila da će ubrzati procedure donošenja odluka o mogućnosti plasmana hrvatske hrane, pa i moguće potpisivanja protokola s Hrvatskom.

Zna li se da su Talijani na certifikate čekali 10 godina od početka pregovora, iz branše drže ohrabrujućim najave kraće procedure.

Kina uvozi puno konzumnog mlijeka, više od 50000 tona godišnje, velika je potražnja za sirom i mesom, pa je logično velik interes naših proizvođača za ove dozvole, kaže Branko Bobetić iz Croatiastočara.

Dozvole priželjkuju svi veliki proizvođača poput Vindije, PIK-a Vrbovec i MI Pivac, ali i sirane. Kriteriji su, inače, nešto labaviji za mliječnu proizvodnja. Jestivi proizvodi inače u strukturi našeg izvoza u Kinu imaju neznatan udjel, ispod 2%. 

Komentirajte prvi

New Report

Close