Otpaci iz ambalaže tetrapaka postaju toaletni ručnici, papiri i njihovi držači

Autor: Suzana Varošanec , 18. siječanj 2022. u 06:42
Foto: SLAVKO MIDžOR/PIXSELL

Dukat prvi u Hrvatskoj s projektom kružnoga gospodarstva kojim ‘kalu’ daje novi život.

Zagrebački Dukat nastavlja svoj niz odgovornih projekata čiji je cilj utjecati na zaštitu okoliša: jednom od onih koji je u tijeku, najdugovječnijem, navode, smatra se njihov kreativni likovni natječaj “Volim mlijeko!” koji će rezultirati sadnjom 10.000 sadnica stabala u 2022., a sada su pridružili i novi projekt kružnoga gospodarstva. U fokusu je otpadna višeslojna kartonska ambalaža (tzv. kalo od “tetrapaka”) koja nastaje u proizvodnom procesu, a koja se sad ponovno koristi kao sirovina za proizvodnju toaletnih ručnika i papira te njihovih držača. Takvi ručnici, papir i držači vraćaju se u Dukat gdje ih koriste zaposlenici.

Nastavak modernizacije linije

Sve se realizira kroz Dukatov projekt kružnoga gospodarstva pokrenut u suradnji s talijanskom tvrtkom Lucart. Pritom je oporaba otpadnog tetrapaka koji nastaje tijekom njihove proizvodnje bila logičan nastavak modernizacije linije za trajne proizvode u njihovoj zagrebačkoj tvornici, dok je tvrtka Lucart izabrana kao partner jer Dukatov vlasnik, najveća svjetska mljekarska grupacija – francuski Lactalis, već ima uspostavljenu suradnju s Talijanima. A to im je i najbliže mjesto za recikliranje tetrapak ambalaže. Inače, mala digresija odnosi se na pitanje zašto sličan projekt uopće nije moguće realizirati u Hrvatskoj: na našem tržištu ne postoji subjekt koji bi se bavio oporabom višeslojne kartonske ambalaže, a razlog su po mnogima kako tehnologije, tako i postrojenja koja zahtijevaju visoka ulaganja za ovu oporabu. To su u bitnom razlozi zašto u EU ni ne postoji velik broj adresa na kojima se može ostvariti predmetna suradnja.

‘Objeručke smo prihvatili’

Zahvaljujući inovativnim tehnologija kojima raspolaže Lucart, pak, višeslojna kartonska ambalaža odvaja se na tri komponente – to su celuloza, aluminij i polietilen (PE) te ih se upotrebljava kao sirovinu za proizvodnju toaletnih ručnika i papira (celuloza) i držača (aluminij i PE). Prema riječima direktorice Korporativnih komunikacija Dukata Elene Wolsperger Dolezil, ovaj projekt je značajan iskorak Dukata prema ostvarenju vizije kružnog gospodarstva i održivosti u dijelu vlastitih proizvodnih procesa: tako se oko 140 tona otpadne ambalaže ponovno koristi kao sirovina u proizvodnji papirne konfekcije, čime se, navodi, utječe na smanjenje ispuštanja oko 114.000 kilograma ugljičnog dioksida u atmosferu te sprečava sječa više od 1800 stabala godišnje.

Projekt je postavljen u skladu s vizijom kružnog gospodarstva koja podrazumijeva uvođenje promjena u poslovanje i svakodnevicu po principu Reuse, Reduce, Recycle (smanji, ponovno koristi, recikliraj), i prema Dukatu to je odgovor na primarno linearni model današnjeg gospodarstva u kojem velike količine proizvedenih dobara završavaju kao otpad. Zanimljivo je i kako je nastao projekt i stvorena suradnja s talijanskim Lucartom. Iz Dukata navode da kao kompanija strateški usmjerena odgovornom ponašanju prema okolišu i održivom poslovanju godinama izgrađuju vlastiti sustav upravljanja okolišem, nastojeći kontinuirano smanjivati utjecaje na okoliš. U skladu s tim, navode, stalno iznalaze rješenja kako unaprijediti taj sustav na različitim nivoima, a za projekt je ključna recentna aktivnost u sklopu velike investicije. U drugoj polovici 2021., obilježenoj velikom investicijom u novu suvremenu liniju za proizvodnju trajnog mlijeka i repozicioniranjem robne marke Dukat koja je lansirana predstavljanjem novog ruha i pakiranja mlijeka i jogurta koncem godine, otvorila se prilika da proizvodnju dodatno unaprijede u pravcu još veće održivosti.

“Mi smo je objeručke prihvatili. Imali smo podršku i vrijedna iskustva iz Grupe Lactalis u sklopu koje posluje Dukat i u čijoj je jednoj članici ovaj projekt uveden 2020., no s ponosom možemo reći da je Dukat prvi u Hrvatskoj lansirao ovakav projekt kružnoga gospodarstva”, poručuju Iz Dukata.

Komentirajte prvi

New Report

Close