OTP banka snižava kamatne stope od 1. veljače

Autor: Poslovni.hr , 11. siječanj 2021. u 13:16
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Sniženje kamatne stope odnosi se na sve postojeće i novoodobrene kredite koji su vezani za Nacionalnu referentnu stopu (NRS1).

OTP banka je u ponedjeljak najavila da od početka veljače snižava kamatne stope na kredite građana u eurima i kunama vezane za Nacionalnu referentnu kamatnu stopu (NRS1).

OTP banka će od 1. veljače sniziti kamatne stope na sve kredite građana s promjenjivom kamatnom stopom, a koje su vezane za kretanje nacionalne referentne stope (NRS1) pa će tako kamatna stopa na kredite uz valutnu klauzulu u eurima biti niža za 0,05 postotnih bodova dok će na kredite u kunama biti niža za 0,06 postotnih bodova, navodi se u priopćenju.

Kako se dodaje, sniženje kamatne stope odnosi se na sve postojeće i novoodobrene kredite koji su vezani za Nacionalnu referentnu stopu (NRS1).

Iz OTP banke napominju da će sve svoje klijente pravovremeno i pisanim putem obavijestiti o promjeni kamatne stope te o novoj visini anuiteta i novom otplatnom planu.

Nacionalna referentna kamatna stopa prosječni je trošak financiranja bankarskog sektora, a izračunava ju Hrvatska narodna banka (HNB). NRS1 predstavlja troškove financiranja iz sredstava prikupljenih depozita fizičkih osoba, a NRS2 troškove financiranja iz sredstava prikupljenih depozita fizičkih i pravnih osoba nefinancijskog sektora.

HNB je potkraj studenoga objavio vrijednosti nacionalne referentne stope (NRS) za treće tromjesečje 2020., koje pokazuju nastavak trenda njihova pada koji traje od početka 2013. godine. Od 24 indeksa NRS-a koje HNB izračunava, u trećem tromjesečju 2020. svi ti indeksi pokazuju niže vrijednosti nego u prethodnom tromjesečju, iako je njihov pad nešto manji nego u prethodnom tromjesečju, uz iznimku indeksa za švicarsku valutu koji su ostali nepromijenjeni u odnosu na prethodno tromjesečje.

Komentirajte prvi

New Report

Close