Otvaranje trgovine s otočnim proizvodima u Zagrebu pokazalo se kompliciranim

Autor: Saša Paparella (VLM) , 11. studeni 2013. u 15:15
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Projekt vodi Grčićevo ministarstvo, koje se ne bavi komercijalnom djelatnošću.

Potkraj 2011. iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture stigla je vijest da se u Zagrebu, u reprezentativnom dvoetažnom prostoru od 120 četvornih metara u neposrednoj blizini Trga bana Jelačića, otvara trgovina s proizvodima hrvatskih otoka. 

Zamisao je bila odlična: nakon što se uspješnim pokazao sajam otočnih proizvoda, više puta održan na glavnome zagrebačkom trgu, voditelji projekta Hrvatski otočni proizvod (HOP) odlučili su otvoriti centar u kojem će se, uz multimedijalnu prezentaciju otoka, moći kušati i kupiti hrana i piće s etiketom HOP-a.

Iako je u posljednje dvije godine u uređenje i opremanje tog prostora uloženo oko 650.000 kuna, otočni centar na uglu Vlaške i Cesarčeve ulice još nije otvoren. Jedan od razloga je taj što je u međuvremenu skrb o projektu HOP preuzelo novoosnovano Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Kako doznajemo u tom ministartvu, “prostor je opremljen, a u tijeku su razgovori o modelu izvođenja projekta”. Otvorenje se oduljilo ponajprije zbog tehničkih problema: projekt vodi Ministarstvo, koje se ne bavi komercijalnom djelatnošću predviđenom u tom prostoru. Oznaku kvalitete HOP dosad je dobilo 145 otočnih proizvođača, od kojih je 11 ekoproizvođača te 15 proizvođača s oznakom zemljopisnoga podrijetla, za 334 proizvoda i proizvodne linije sa 19 otoka i poluotoka Pelješca. Riječ je o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, džemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima.

Svečana dodjela oznake HOP skupini od 43 otočna proizvođača sa 75 proizvoda i proizvodnih linija održat će se 15. studenoga u Korčuli, gdje će tom prilikom biti održana i sjednica Otočnog vijeća, savjetodavnog tijela Ministarstva.

“Dodjelom oznake HOP posebno potičemo otočne proizvođače na samozapošljavanje te ujedno promoviramo najkvalitetnije proizvode”, ističu u Ministarstvu.

U dvije godine svog postojanja Ministarstvo je osiguralo za otoke više od 182 milijuna kuna. Tako su 2012. uložili u gradnju komunalne i društvene infrastrukture na otocima blizu 34 milijuna kuna, a u ovoj godini u tu svrhu osigurano je gotovo 52 milijuna kuna. Za cestovni prijevoz učenicima, studentima i umirovljenicima lani je dano oko 30 milijuna kuna.

Prošle je godine s osam milijuna kuna potpomognuto 157 otočnih poslodavaca, a tim se potporama pridonijelo opstanku 2486 radnih mjesta. Ministarstvo je i ove godine objavilo javni poziv za dodjelu državnih potpora za očuvanje radnih mjesta, za koje se prijavilo 200 poslodavaca.

Potpore je dobilo i 26 otočnih udruga koje su prijavile svoje projekte. Ukupno im je ove godine dodijeljeno 352.000 kuna, u rasponu između 10.000 i 30.000 kuna. Tako je, primjerice, Premuda dobila novac za obnovu alata uljare iz 19. stoljeća. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

DOSTA JE BILO

Hrvatska vodi promašenu ekonomsku politiku u posljednjih deset godina. Ekonomsku politiku baziranu na javnoj potrošnji, uvozu, državnoj privredi, subvencijama, bacanju novaca u bunar, korupciji, odsustvu smislenih reformi i vječitoj nadi u strane investitore koji će preporoditi Hrvatsku.
Ovo živo blato nas je koštalo ne samo izgubljenih deset godina, već i 300.000 izgubljenih radnih mjesta, uništene privrede, javnog duga na nivou 60% BDP i deficita koji ove godine a i naredne – prelazi 6%.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/srpski-ministar-privrede-odrzao-lekciju-cijelom-balkanu/710676.aspx [index.hr]

…Denisa Kuljiša uz opasku: “Pogledajte tu jasnoću mišljenja, čistoću patriotskog liberalnog opredjeljenja.
Gotovo sve što kaže vrijedi i za Hrvatsku.
A što mi imamo?
Onog splitskog notornog bezveznjaka Grčića…”

Meni nisu jasni ljudi koji salju djecu na fakultet gdje Grcic predaje.

Grcic je dokazan antitalenat kada je u pitanju ekonomija. Cega se god dotakao propalo je.

debilana. pa naravno da nece uspjeti kad projekt vodi ministarstvo. koji je to projekt nekog HR ministarstva uspio?

New Report

Close