‘Otočna Komora’ pomagat će i Hrvatima i Britancima, interes velik

Autor: Sandra Veljković/VL , 26. svibanj 2014. u 22:00
Nataša Kalauz, direktorica UK Trade & Investmenta Hrvatska, i britanski veleposlanik David Slinn/R. Anić/PIXSELL

Pomagat će Britancima koji žele biznis ovdje, ali i obrnuto. Neke će usluge biti besplatne, neke će se plaćati.

Tražite nova tržišta. Glasila je tako poruka britanskim kompanijama tamošnje vlade, a kako bi im u tome pomogla, ali i obrnuto, povećala ulaganja u Britaniji, pokrenuta je globalna inicijativa koja ujedinjuje napore vladina ureda sličnog našem ministarstvu gospodarstva (UK Trade & Investment) i veleposlanstava s jakom marketinškom kampanjom koja tu državu promovira i kao "sjajno mjesto za biznis".

Dosad su u 40 država osnovali britanske poslovne centre, svojevrsne gospodarske komore, s ciljem brze pomoći kompanijama, bez obzira na biznis kojim se bave. Sada je na redu Hrvatska. Britanski poslovni centar Hrvatska bit će predstavljen u četvrtak u Zagrebu. "Inicijativa je potekla od UK Trade & Investmenta, koji se bavi promocijom izvoza i privlačenjem stranih investicija te veleposlanstva i dio je programa gospodarske diplomacije pokrenute i zbog ambiciozna plana koji predviđa povećanje izvoza britanskih tvrtki na bilijun funti do 2020. te otvaranje 100.000 novih malih i srednjih tvrtki te njihovo poticanje na izvoz. Ideja je olakšati ulazak na nova tržišta te omogućavanje bržeg pristupa informacijama, dostupnost lokalne podrške te spajanje s lokalnim partnerima", kaže britanski veleposlanik David Slinn. Slični su centri već otvoreni u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Češkoj, Sloveniji i Rumunjskoj.

"Dio usluga Centra sastoji se od pomoći britanskim kompanijama koje žele poslovati u Hrvatskoj, bile one male ili velike, bilo da žele investirati, prodavati, pronaći lokalnog partnera, osnovati franšizu ili joint venture. Drugi je dio pomoć hrvatskim kompanijama koje žele jače trgovinske i poslovne odnose s Britanijom. Dijapazon usluga je širok i ovisi o klijentu. Naša je prednost što imamo izravnu vezu s pravim ljudima u Londonu. Možemo uputiti na pravu adresu, ured, sličnu organizaciju", kaže Nataša Kalauz, direktorica UK Trade & Investmenta Hrvatska. Neke će usluge biti besplatne, neke će se naplaćivati. No, kako je riječ o komori, postojat će i članarina koja će visinom biti prilagođena članovima.

Interes britanskih i hrvatskih tvrtki je velik, kaže Slinn, koji se zbog ideje Britanskog poslovnog centra Hrvatska sastao s predstavnicima 20-ak kompanija. Jesu li Britanci primijetili poboljšanje investicijske klime? "Neki jesu, neki nisu. Jedna koja će početi poslovati u Hrvatskoj uspješno se probila kroz birokraciju. Sad su spremni drugima olakšati posao. Ulazak u EU bio je impuls nakon kojega je iznimno poraslo zanimanje za Hrvatsku. Razgovarao sam s ljudima iz jedne logističke tvrtke koji kažu da se broj pošiljaka koji prevoze između Britanije i Hrvatske povećao. Letovi između Hrvatske i Britanije su puni. Ima investicija i u turizmu. To sve pokazuje da se radi", ističe veleposlanik Slinn. "U Hrvatskoj se, kad god se govori o investicijama, misli na gradnju neke tvornice. Britanska tvrtka koja otvara predstavništvo u Hrvatskoj i zaposli 10-ak ljudi, i to je investicija", zaključuje Nataša Kalauz.

Komentirajte prvi

New Report

Close