Otkriveni neisplatitelji plaća u Hrvatskoj, pogledajte tko su

Autor: Poslovni.hr , 16. listopad 2015. u 08:59
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Podaci su formirani na temelju dostavljenih Obrazaca JOPPD u kojima su poslodavci iskazali neisplatu plaće i naknadnu isplatu zaostale plaće.

Radi poticanja poslodavaca na pravovremeno ispunjavanje njihovih dospjelih obveza prema radnicima i osiguranja povjerenja građana u djelovanje pravne države, poštivanje pravnog poretka kao i omogućavanja bolje kontrole primjene odredaba Zakonu o radu koje se odnose na obvezu isplate plaće (u novcu, na račun i to,  ukoliko nije drugačije određeno, do petnaestog dana u mjesecu nakon obavljenog rada), ocjenjeno je svrsishodnim omogućiti javno objavljivanje popisa poreznih obveznika koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima, piše na stranicama Porezne uprave.

Podaci su formirani na temelju dostavljenih Obrazaca JOPPD u kojima su poslodavci iskazali neisplatu plaće i naknadnu isplatu zaostale plaće i to za obračunsko razdoblje od siječnja do kolovoza 2015. godine (kriterij tri mjeseca uzastopno) te za obračunsko razdoblje od ožujka do kolovoza (kriterij tri mjeseca u vremenskom razdoblju od šest mjeseci).

Tko su neisplatitelji plaća pogledajte OVDJE.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Ja sam mislio sada ću vidjeti neke ne znam kako velike sifre a kad ono na većini unosa je samo jedan radnik kome nije isplaćeno. Mislim da bi se neke službe mogle prihvatiti ozbiljnijeg posla a ne da prokazuje jednu neisplaćenu plaću (ljudi su vjerojatno u problemima). Npr kako to da nekima opraštaju stotine milijuna kuna neplaćenog poreza itd

Dalje kako to da firme mogu u brisanje a duguju novac. Dalje kako naplatiti od stotina dužnika (moj slučaj) a Finu nije briga. Dalje zašto država ne isplaćuje veče iznose viška PDV-a nego čeka zastaru itd

..oko 60 tak međimusrkih poduzetnika…dio znam situaciju, svatko ima
svoju priču……velik dio početnici j.d.o.o…..

I to ti je Hrvatska administracija, u mojoj firmi redovita isplata je prestala u ožujku 2015. a nema je na popisu. A zbog administrativnih gešaka firme ocrnjujete. Preizborni populizam, ništa drugo. Hvala

Osobno poznajem jednog obrtnika sa liste koji nije kriv za neisplatu plaće već je problem bio sa JOPPD obrascem. Naravno doletila je radna inspekcija, kažnjen je zbog greške u obrascu ali plaća je bila uredno isplaćena. Osim toga, taj obrtnik upravo zatvara obrt (bavi se izradom web stranica već 8 godina), tog jednog zaposlenog je morao otpustiti (kazna je bila i više nego rigorozna), i sada će polako raditi na crno.

Nisam protiv kažnjavanja, dapače kazna mora postojati ali ako netko napravi grešku, najprije treba ići sa upozorenjem, pa onda ako se ta greška ponavlja ići sa kaznom. Ovako radnik koji je radio godinama više nema posao, obrtnik je shvatio da gubi vrijeme i da će radom na crno sebi plaću zaraditi, a država će ionako za godinu dvije izmisliti neki novi obrazac, donijeti zakon navrat nanos, i napraviti istu stvar nekom drugom.

New Report

Close