Otkrio recept za poslovanje s najbogatijim Arapima

Autor: Poslovni.hr , 18. listopad 2012. u 09:32
Danijel Koletić (PXL)

Katar je jedna od država budućnosti koja ima jasno zacrtan svoj razvoj kroz brojke u sljedećih deset godina.

Uz Dubai, Doha je jedna od najatraktivnijih destinacija izvan Europske unije, kamo Hrvati odlaze u potrazi za poslom, piše tportal

Država Katar ima drugi najveći BDP po stanovniku na svijetu, a svake godine bilježi veliki gospodarski rast i postaje jedan od vodećih financijskih centara. Katar svoju percepciju gradi kroz kulturu, sport i edukaciju. Hrvatska je u ovoj državi prepoznala veliki potencijal jer joj može pomoći da doživi gospodarski bum. S druge strane, i Katar želi što tješnje veze s Hrvatskom, navodi tportal. Direktor i vlasnik Apriori komunikacija te predsjednik Hrvatsko-katarske udruge Danijel Koletić uspješan je primjer da u najbogatijoj arapskoj zemlji ima mjesta i za Hrvate.

"Katar je jedna od država budućnosti koja ima jasno zacrtan svoj razvoj kroz brojke u sljedećih deset godina. Malo je država u svijetu koje u ovoj krizi imaju pomno isplaniran budžet za razvoj u smislu da će se izgraditi 700 kilometara metroa, više od 350 hotela, više od 25 škola, više od 1.000 kilometara različitih cesta, devet stadiona… Razvoj je tu, a je li Hrvatska spremna, to djelomično ovisi i o hrvatskoj politici. Hrvatska je, naime, na početku napravila jedan loš korak s Katarom. Vlada premijera Sanadera je ostavila katarskog emira neobavljena posla, međutim, predsjednik Josipović i ova vlada razumiju tu viziju Katara i zato je Hrvatska investirala u otvaranje veleposlanstva u Dohi", rekao je Koletić u razgovoru za tportal.

Prema neslužbenim podacima, u Kataru živi i radi oko 290 Hrvata, a prisutno je šest hrvatskih tvrtki.  Koletić je istaknuo kako je Hrvatsko-katarska udruga obavila 15-ak razgovora s tvrtkama koje su se zanimale za mogućnost pokretanja posla u Kataru, a uglavnom se radi o softverskim tvrtkama i uslužnim djelatnostima.

"Odlučio sam se na osnivanje Udruge jer vidim poslovni interes i povezivanje u različitim segmentima. Ipak, Hrvatska još nije spremna prihvatiti katarskog gosta. Prvenstveno govorim o hotelima. Katarski gost je gost koji novac troši u Švicarskoj ili Njemačkoj. Hrvatska ne smije propustiti ovu šansu za povezivanje. Znam da će država napraviti dobre poteze, ali govorim o privatnom sektoru, malim i srednjim poduzetnicima, o svim vrstama industrije. Svatko razumije da Hrvatska ne može više tim intenzitetom prodavati svoje proizvode samo zemljama u regiji koje se također nalaze u krizi. Moramo tražiti treća tržišta. Hrvatska u Kataru ne može biti vodeći partner jer nismo velesila, ali sigurno možemo biti dio tog procesa i morali bismo biti aktivnije prisutni Katar", smatra Koletić te dodaje da raditi u Kataru znači apsolutno zaboraviti bilo kakve zakone i pravila ponašanja i poslovne kulture iz Europe. "To je jedan novi svijet i novi izazov. Vi ne možete napustiti državu u nekim slučajevima ako niste dobili dozvolu za izlazak iz države."

"Za otvaranje tvrtke u Kataru postoje različite tarife prilikom registracije, ali osnovni start-up paket košta između deset i dvanaest tisuća dolara, međutim, troškovi života nisu nimalo niski. Primjera radi, turistička viza za Katar košta 100-110 eura, čime Katar šalje signal da ne želi biti pretjerano turistička destinacija, poslovna viza stoji oko 250 eura, najam zakonski propisanog prostora, ovisno o djelatnosti, ne možete naći ispod 2.000 eura, također, objekt za stanovanje ne možete naći ispod 1.400 eura, plus vozilo, plus plaća, plus hrana", rekao je Koletić za tportal.  

Komentirajte prvi

New Report

Close