Otkrili ga sasvim slučajno: Bankar osumnjičen da je klijentima ukrao više od 15 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 12. veljača 2022. u 12:41
Foto: pixabay

Ovakvi slučajevi nisu rijetkost, kaže sudski vještak za financije Davor Banović. A žrtve se biraju ciljano.

Klijenti su u banku donosili novac, a 62-godišnji voditelj poslovnice ga je uzimao sebi. Optužen je da klijentima ukrao više od dva milijuna eura. Njegov odvjetnik tvrdi da se radi o manjem iznosu.

”On je vratio oko tri milijuna kuna i smatra da je klijentima dužan još oko tri milijuna, sve skupa oko šest milijuna kuna. Ali ne radi se o iznosu od dva milijuna eura, to bi bilo 15 milijuna kuna. Priznao je počinjenje kaznenog djela”, pojasnio je odvjetnik optuženog Velimir Došen u Dnevniku Nove TV.

Sve se otkrilo slučajno, doznaje reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo, kada je klijentica banke došla podići pet tisuća eura, a sto tisuća je imala na oročenoj štednji. No, novca na računu nije bilo. Ukupno je oštećeno 14 klijenata.

”To su mahom bili klijenti i njegovi prijatelji. On je s dosta ljudi u kontaktu. Neki su se pojavili koje je obeštetio, nikad nisu stavili novac u banku”, kazao je Došen.

Iskustvo s optuženim bankarom imala je i Zlata Rašić s Raba. Došla je po kredit, no on joj je predložio da ga podigne u zadruzi. ”Rekao je ‘što ćemo sad petljat s tim papirima, odite na tu adresu, kod nje su Austrijanci koji daju povoljne kredite”’, prisjeća se Rašić i dodaje da joj je to bilo čudno, ali da ju je jednostavno odbio.

”I upali smo u ralje kao što je upala cijela Hrvatska”, smatra Rašić. Ovakvi slučajevi nisu rijetkost, kaže sudski vještak za financije Davor Banović. A žrtve se biraju ciljano.

”Službenici banke prema klijentu mogu procijenit imaju li pristup internetu, kad vide da depoziti dugo vremena miruju, onda se s tim depozitima pozadinski nešto radi”, zaključio je Banović.

Protiv 62-godišnjeg bankara podignuta je optužnica, ali zbog lošeg zdravstvenog stanja suđenje još nije počelo.

Komentirajte prvi

New Report

Close