Otkazi u KBC-u Rijeka: Skrivali skupe lijekove za rak, alkohol, parfeme, nakit?

Autor: Poslovni.hr , 19. kolovoz 2022. u 10:10
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL/Ilustracija

Glavna tema u riječkoj bolnici su tri izvanredna otkaza, ali i skupi lijekovi koji su pronađeni u podrumu bolnice, a kojima je istekao rok trajanja.

Iz riječkog KBC-a su otkaze potvrdili navodeći da su “bili primorani otkazati ugovore zbog zaštite interesa pacijenata i nužnosti sprečavanja nastanka daljnje materijalne štete za ustanovu i državni proračun”. Neslužbeno se može čuti da su u pitanju milijunski iznosi vrijednosti tih lijekova.

Izvanredni otkaz dobile su bivša predstojnica Klinike, bivša glavna sestra i medicinska sestra za odjelnu ljekarnu. Razlog su, tvrde iz bolnice, uočena počinjenja višestrukih osobito teških povreda iz radnog odnosa, piše Portal zdravlje.

U skladu s navedenim podnesene su odgovarajuće prijave nadležnim pravosudnim tijelima. Zbog toga u ovom trenutku, objašnjavaju iz ravnateljstva, nisu u mogućnosti iznositi dodatne informacije.

Neslužbeno se doznaje, kako je, ne u odjelnoj ljekarni nego u podrumskom skladištu Klinike pronađena veća količina citostatika kojima je istekao rok trajanja. Po pravilima, ti bi se lijekovi, od kojih su neki vrlo skupi, i ciljano se nabavljaju za pojedinog bolesnika, u slučaju neiskorištenosti, morali vratiti bolničkoj ljekarni i pravilno uskladištiti. Otkud tolike količine lijekova, čija se vrijednost još procjenjuje, u zapuštenom podrumskom skladištu, jesu li davani bolesnicima ili su jednostavno sakriveni još nije poznato. No, bolnički nalazi govore kako je to posve sigurno – ilegalno.

Utvrđenim teškim povredama obveza iz radnog odnosa, kažu iz KBC-a Rijeka, liječenje i životi bolesnika nisu bili ugroženi.

Velika materijalna šteta

Neadekvatno skladišteni i skriveni lijekovi nedvojbeno upućuju na nesavjesno poslovanje i veliku materijalnu štetu, tvrde iz ravnateljstva i dodaju: “Tijekom internih postupaka utvrđivanja stanja uprava je za jednu medicinsku sestru zbog njezine životne dobi pripremila prijedlog za premještaj na lakše radno mjesto (na kojem neće biti odgovorna za lijekove i potrošni materijal). No djelatnica je neposredno pred početak otkazala dogovoreni sastanak s Upravom. O ozbiljnoj bolesti djelatnice nismo imali saznanja”, kažu u ravnateljstvu.

Rad Klinike za radioterapiju i onkologiju, tvrde u ravnateljstvu, odvija se nesmetano.

Skupa pića, nakit, umjetnine…

Novi list piše kako se iz bolničkih krugova doznaje kako su, među ostalim, u službenim prostorijama Klinike za radioterapiju i onkologiju zasad pronađene 74 boce skupog alkoholnog pića čije je unošenje pravilnikom KBC-a Rijeka iz 2019. zabranjeno i predstavlja tešku povredu radnih obveza te drugi predmeti koji nikako ne smiju biti pohranjeni u prostorijama Klinike, poput komada zlatnog nakita, umjetničkih slika, više od 150 korištenih poklon-vrećica.

Procjenjuje se da materijalna šteta iznosi više od milijun eura, a sve na ime pronađenih lijekova i druge potrošne medicinske opreme i materijala koji su bili neispravno skladišteni, odnosno skriveni u klinici u posebnim zaključanim prostorijama gdje su pristup imale tri zaposlenice koje su strogo naložile da nitko osim njih ne smije ulaziti u te prostorije.

Materijalna šteta

Neadekvatno skladišteni i skriveni lijekovi nedvojbeno upućuju na nesavjesno poslovanje i veliku materijalnu štetu, tvrde iz ravnateljstva i dodaju: “Tijekom internih postupaka utvrđivanja stanja uprava je za jednu medicinsku sestru zbog njezine životne dobi pripremila prijedlog za premještaj na lakše radno mjesto (na kojem neće biti odgovorna za lijekove i potrošni materijal). No djelatnica je neposredno pred početak otkazala dogovoreni sastanak s Upravom. O ozbiljnoj bolesti djelatnice nismo imali saznanja.”

Izvanredni otkaz

Izvanredni otkaz radnog odnosa donosi se u pravilu zbog utvrđenih teških povreda radnih dužnosti i stupa na snagu danom dostave odluke. Radnici u tom slučaju nemaju pravo na otkazni rok i otpremninu, prestaju im sva radna prava i nemaju pravo na naknadu za nezaposlene.

U javnosti nije još bilo zabilježeno da itko od zdravstvenog osoblja dobije izvanredan otkaz, ali ako se igdje i dogodio na razini poput riječke nisu prerasli u aferu ovolikih razmjera.

Što će pokazati daljnji tijek provjera i posebnog bolničkog povjerenstva i državnih institucija tek će se saznati.

“Horor na Klinici”

Protiv izvanrednih otkaza na konferenciji za tisak govorila je predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić iz KBC-a Rijeka. Neodgovarajuće skladištenje citostatskih lijekova nije opravdanje za otkaz tijekom korištenja prava na bolovanje radi narušenog zdravlja, ustvrdila je.

Događaje na toj riječkoj Klinici Čahut Jurišić nazvala je “hororom” te istaknula da su izvanredni otkazi neopravdani. Smatra da su medicinske sestre kolateralne žrtve smjene predstojnice. Članica njezinog sindikata je medicinska sestra kojoj je uprava nudila drugo radno mjesto. Zbog dobi od 60 godina i 42-godišnjeg rada na Onkologiji.

Na konferenciji je bila i medicinska sestra, kojoj je, kako je rekla, dan prije otkaza dijagnosticiran rak pluća. Ne osjeća se krivom i ne smatra krivima ni druge dvije djelatnice. Pravna povjerenica sindikata Petra Vaci vodit će za nju radni spor. No, procjenjuje da bi to moglo trajati i dvije godine. Zbog izvanrednog otkaza u tom periodu nema pravo na naknadu.

Čahut Jurišić izjavila je da otkaz trebao dobiti ravnatelj bolnice prof. dr. sc. Alen Ružić koji, kako je rekla, sve radi pod palicom predsjednika upravnog vijeća Plazonića.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Bojim se vratiti u Hr.,  izmedju ostalog i zbog bojazni da cu od gripe mozda i umrijeti u kakvom stanju nam je zdravstvo.

A ovo kad cujem i vidim od nasih baka i roditelja kako ni pod razno neotici u bolnicu ili posjetu bez velike vrecice i to se tako desetljecima praznovjerno prakticira,  je za najvecu osudu i predstavlja ogledalo i ostalih javnih i privatnih ustanova i nacina na koji sustav “funkcionira”.

Zasto neodnosimo vrecice smetlarima,  serviserima uredjaja,  ocitavacima vode… kad naprave svoj posao za koji su placeni i za koji su,  kao i svako drugi,  svijesno potpisali ugovor o radu i bili upoznati s pravima i obvezama svog posla!?

…a   nakit …skinuli  pacijentima prije smrti….prije operacije , tj. anestezije  i sl….?

U Rijeci su  pravi biznismeni..bome…

Lijekove  su  mijenjali  s ljekarnama .koje su to naručile a platio je HZZO  ili pacijenti   ? …dio koji nisu uspjeli utopiti otišao u otpis..

ili su mijenjali   u ljekarnama  za kozmetiku,  neofene i  ostalo…?

Skupo piće su  podijelili …..umjetničke slike -/zahvalnice/  su  deponirali

za slučaj potrebe…stručnjaci !

 

New Report

Close