Otišla dva meštra od dionica: Marijan Palić i Christian Panjol Tuflija

Autor: Jadranka Dozan , 24. ožujak 2014. u 22:08
Marijan Palić. Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Palić je preminuo na mjestu nesreće, a Panjol Tuflija ozljedama je podlegao po dolasku u gospićku bolnicu.

Za brokere i financijaše koji su odrastali zajedno s domaćim dioničkim tržištem, ali i one mlađe koji su o generaciji koja je obilježila burzovno tržište devedesetih čuli iz druge ruke, ovaj je ponedjeljak bio šokovit i tužan. S nevjericom se u poslijepodnevnim satima čitala i prenosila vijest da su u teškoj prometnoj nesreći na autocesti Zagreb – Ploče, kod odmorišta Ličko Lešće u smjeru Splita, poginuli Marijan Palić (47) i Christian Panjol Tuflija (42). Palić je preminuo na mjestu nesreće, a Panjol Tuflija ozljedama je podlegao po dolasku u gospićku bolnicu. Premda su obojica bila nesklona velikom eksponiranju u radu i samozatajnost im je bolje ležala, svojim su se vještinama i talentom nametnuli kao meštri od dionica i istaknute figure domaće brokersko investicijske zajednice u posljednja dva desetljeća. 

Marijan Palić u svijet financija ušao je radeći u Zagrebačkoj banci, ali je javnosti najpoznatiji kao osnivač i (su)vlasnik Auctora, jedne od najjačih privatnih brokersko-investicijskih kuća u Hrvatskoj koja je odigrala važnu ulogu u niz velikih transakcija na domaćem tržištu. Među njima je bila i kontroverzna kupnja (dijela projekata) Hypo Consultantsa. U novigradskoj Laguni, turističkoj kompaniji u većinskom vlasništvu Auctor Kapitala, bio je predsjednik Nadzornog odbora, a u toj ulozi posljednjih je mjeseci bio angažiran na projektu HTP Korčula u koji je Laguna ušla u suradnji s Prosperus FGS-om.

Bila je to poveznica zbog koje se našao na kobnom putu zajedno s Panjolom Tuflijom, (su)vlasnikom Prosperus Investa, te kolegom mu iz Prosperus fonda Joškom Milišom, koji je nesreću preživio i u gospićkoj je bolnici izvan životne opasnosti.

Unatrag nekoliko godina investicijskim se projektima Panjol bavio i kao vlasnik tvrtke za financijsko savjetovanje Crisol. No, već do svoje četrdesete stigao je biti na više visokih menadžerskih funkcija i u velikim poslovnim sustavima, a za Račanove je vlade imao i izlet u političko-ekonomski angažman. Bio je pomoćnik ministra gospodarstva u vrijeme kad je to ministarstvo vodio Ljubo Jurčić. U to vrijeme najveći je projekt u tom resoru bila prva faza privatizacije Ine, u kojoj je kasnije Panjol proveo neko vrijeme kao direktor sektora za raspodjelu sredstava i planiranje ulaganja. Nekoliko godina potom proveo je u bankarstvu, na mjestu člana Uprave Štedbanke. Počeci Panjolove karijere vezani su uz Dalbank Invest i PIF Velebit, jedan od fondova u kuponskoj privatizaciji.
Burzovna sintagma o 'crnom ponedjeljku' ovoga se ponedjeljka poigrala svojim značenjem. Pokazala se u najljudskijem smislu.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Piše večernji da je auto.nekontrolirano skrenuo u zaustavni trak…može bit da je čovjeku pozlilo. AC nije ništa manje opasna od stare D1 jer se puno brže vozi i monotona je

U znak pijetata za pok. Palićem Perković i Gabrić su odgodili održavanje već ranije zakazane sjednice Nadzornog odbora Medike dd.

Neumjesno je u ovim teškim trenucima, za obitelj ….raspitivati se o karijeri,
uspješnih financijaša..

Ipak, se nadam ….da će njima u čast , poslovni.hr naći pravi trenutak,
da retrospektivu uspješnih trenutaka karijere..poprati s nekoliko prigodnih
fotografija i rečenica…..

RIP dečki.

New Report

Close