Oštra poruka: ‘Vašu neodgovornost skupo plaćamo. Ostavite se jeftinog populizma i primite se posla’

Autor: Poslovni.hr/H , 10. lipanj 2019. u 15:09
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Inovacije i kreativnost u poslovanju otvaraju mogućnosti za podizanje produktivnosti i rasta kompanija, istaknuto je u ponedjeljak na Danu poduzetnika, tradicionalnom skupu koji organizira Hrvatska udruga poslodavaca (HUP).

I predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako su u postizanju razvijenog gospodarstva inovacije i kreativnost temelj globalne konkurentnosti te kako vjeruje da će i današnji skup pokazati da osim potencijala imamo dovoljno sposobnosti, volje i snage za izgradnju modernog, učinkovitog inovacijskog sustava.

Predsjednica s optimizmom gleda na budućnost pri čemu ističe kako ohrabruju poduzetnici poput Rimca, Infobipa, Končara, Tehnixa, Ericssona i drugih koji stvaraju vrhunsku tehnologiju i vrhunska radna mjesta.

"Imamo sjajne prilike i na nama je da ih iskoristimo. Upravo u tome inovacije, kreativnost i nove tehnologije igraju ključnu ulogu", poručila je Grabar-Kitarović na skupu kojemu je ove godine tema "Hrvatska-država inovacije ili improvizacije?" i koji je okupio više od 600 poduzetnika i poslodavaca, predstavnika političkog i javnog života. 

Predsjednica je kazala i kako znanstveno istraživački potencijal Hrvatske ulijeva nadu u bolju budućnost, kako svako novo znanje i nova inovacija imaju iznimnu vrijednost, a mogućnost njihove praktične primjene posebno u gospodarstvu od posebnog su značaja. Posebno je to važno u doba digitalne transformacije i industrijje 4.0, kazala je

No, dodala je i kako se moramo zapitati jesu li uspjesi o kojima povremeno čujemo i čitamo tek iznimke ili su rezultat promišljene inovacijske politike.

Navela je kako Hrvatska po pokazateljima relevantnih međunarodnih institucija ne stoji baš najbolje – u usporedbi s EU prosjekom po pokazateljima uspjeha u inoviranju nalazimo se u skupnih umjerenih inovatora. Ne zvuči loše, no to je skupina 14 država koje su prema razini uspješnosti u području inovacija ispod prosjeka EU, rekla je.

Podbacili smo, smatra, u području razvoja ljudskih potencijala, posebice cjeloživotnog učenja. 

Prijave intelektualnog vlasništva daleko su nam nam ispod poželjne razine – Hrvatska je s 4,8 patentnih prijava na milijun stanovnika na pretposljednjem mjestu u EU, dok je to u Sloveniji 11 puta više ili 55,3 patentne prijave, istaknula je predsjednica.

Osvrnula se i na dvije "odlične vijesti" – rast BDP-a od 3,9 posto u prvom tromjesečju te podizanje kreditnog rejtinga od strane agencije Fitch. To smo dugo čekali i svi zaslužni za to zaslužuju čestitke, kazala je predsjednica, dajući pritom potporu Vladi. 

No napominje i kako imamo još previše nedostataka, "još puno prijetnji i mekanih i trusnih temelja".

Uvjerena je kako "postoji spremnost, volja, znanje i energija  za rješavanje problema i potrebnih reformi u pravosuđu, obrazovnom sustavu, administraciji, zdravstvu, mirovinskom sustavu…"

Predsjednica je istaknula kako će kada je o poreznoj politici riječ i dalje neprestance isticati i ustrajati na "jeftinijem radu za poslodavce, a skupljem za djelatnike", odnosno na manjim porezima, manjim davanjima državi, a više ulaganja u rad ljudi.

Ministar financija Zdravko Marić je kao jedan od uspjeha Vlade izdvojio poreznu reformu koja se provodi već tri godine, kao i stabilnost javnih financija koje su jako važne.

Zato je jako važno da je Hrvatska uspjela kod rejting agencija poboljšati svoj status, rekao je Marić, dodajući kako je povećanje kreditnog rejtinga od strane agencije Fitch "dobra vijest i dobra potvrda smjera koji si je Vlada zacrtala".

Bili smo šest godina u podinvesticijskoj zoni, kazao je Marić, koji se iskreno nada da Hrvatska više nikada neće pasti u zonu ispod investicijskog rejtinga.

Deranja: Naša politika pati od deficita odgovornosti

Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja čestitala je Vladi na rastu BDP-a od 3,9 posto u prvom kvartalu ove godine. Vlada za to zaslužuje čestitke, ali tu ne smijemo staviti točku, kazala je, poručujući kako su promjene nedostatne.

"Sve Vlade obećavaju reforme u svojim programima, no pravih strukturnih reformi svih ovih godina nije bilo. Naša politika pati od deficita odgovornosti", ustvrdila je Deranja, dodajući kako se to mora promijeniti.

Poručila je ovoj i svim budućim vladama da se ostave politikanstva i budu odgovorni. 

"Molim vas da budete odgovorni. Vašu neodgovornost skupo plaćamo. Ostavite se jeftinog populizma i primite se posla", poručila je predsjednica HUP-a. 

Prošlost pripada prošlosti, budućnost nosi nove prilike – inovacije i kreativnost. Njih treba razvijati jer oni su ključ uspjeha, istaknula je Deranja, napominjući kako će o brzini kojom će javni sektor provesti transformaciju ovisiti hoćemo li ubrzati put prema gore ili će gospodarski rast biti rijetka i povremena pojava.

Komentirajte prvi

New Report

Close