Panel Ostanak i opstanak u Dalmatinskoj zagori održan je u petak u Vrgorcu u sklopu manifestacije Dani Dalmatinskog pršuta i vina. Zaključak panela je da treba nastaviti povezivati turizam i poljoprivredu, ulagati u autohtone proizvode i udruživanjem naći lakši put do tržišta.
˝Grad Vrgorac je poljoprivredni kraj, ima preko 600 OPG-a od kojih je 450 aktivnih, 1200 hektara zemljišta i 13 milijuna čokota vinove loze, a o vrgoračkoj jagodi ne treba ni govoriti. Ono što nas koči u danjem razvoju je nepovoljan položaj na tržištu za naše poljoprivrednike, niske tržišne cijene i velik uvoz. Naši poljoprivrednici ne ostvaruju prihod samo od djelatnosti poljoprivrede, svi oni rade još nešto jer od poljoprivrede jedva sklapaju kraj s krajem. Nama treba realizacija distribucijskih centara koji bi našim poljoprivrednicima omogućilo da kao cjelina nastupe s većom količinom proizvoda jer su oni i dalje mali OPG-ovi, većina ih ima 1-2 hektara obradive površine i mi bismo se trebali odmaknuti na objedinjavanje i veće proizvođačke organizacije koje mogu osigurati konkurentnost proizvoda. Drugi potencijal je prerađivačka –proizvodna linija- zahvaljujući čemu će proizvod moći prodati skuplje, i u svim dijelovima godine, a da proizvodi ne propadaju˝, kaže Milka Beus, direktorica Poduzetnički centar grada Vrgorca.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu