Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Ostajemo optimisti, spremni za sve scenarije

Mirsada Kudrić, generalna direktorica Robert Boscha u Hrvatskoj.

Mirsada Kudrić
15. prosinac 2022. u 22:00
Mirsada Kudrić/PETAR SANTINI

Posljednje dvije godine bile su posebno izazovne za cijeli svijet, okrunjene presedanima i rekordima u širokom spektru, od rekordno niskih cijena nafte do rekordno visokih cijena svih energenata. Klimatske promjene nikad nisu bile izraženije, a upozorenja znanstvene struke nikad glasnija.

Visoka inflacija, pandemija, nestabilnosti u opskrbnim lancima, rat u Ukrajini i sve njegove posljedice čine svaku prognozu gospodarskog napretka neuvjerljivom. Zajednički nazivnik većine zemalja je izrazita volatilnost tržišta. Makroekonomski trendovi su padajući i, kako se trenutno čini, upitno je hoće li se nešto značajno promijeniti u idućoj godini.

No, neovisno o svemu, imamo jako puno razloga ostati optimistični. Ulaskom u Schengen i uvođenjem eura otvaraju nam se nove gospodarske prilike. Tako nam je, između ostalog, na raspolaganje stavljeno 25 milijardi eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za stvaranje zelenijeg, digitalnijeg i konkurentnijeg gospodarstva.

Hrvatska IT scena također se pokazala kao odlična izvozna komponenta. Nadalje, na globalnoj razini očekuju se poboljšanja u nabavnim lancima, što bi mogao biti jedan od čimbenika za zaustavljanje rasta inflacije.

Smatram da se, kao i u svakoj krizi dosad, izazovi mogu pretvoriti u prilike. Rastući zahtjevi za kvalitetnim kadrom u IT industriji mogu usmjeriti hrvatsku radnu snagu u dugoročno održiv i konkurentan smjer. Energetska kriza već je ubrzala investicije u obnovljive izvore energije te uvelike pospješila digitalizaciju i unaprjeđenja pojedinih poslovnih područja.

Na primjeru grupe Bosch, značajna sredstva su usmjerena upravo na područja elektrifikacije, automatizacije, vodikove energije te daljnje digitalizacije. Samo u iduće tri godine Bosch namjerava uložiti još 10 milijardi eura u digitalnu transformaciju poslovanja. Iako je Bosch prva industrijska kompanija koja je postigla CO2 neutralnost, naše klimatske aktivnosti tu ne prestaju, i dalje usmjereni na optimizaciju energetske efikasnosti.

Uzimajući u obzir sve navedeno, očekujem izazovnu poslovnu 2023. godinu. U Bosch Hrvatska predviđamo usporavanje rasta prometa u odnosu na prethodno razdoblje, na razini cijele kompanije. U skladu s globalnim trendovima, pad prometa prognoziramo u području potrošačke robe, dok veći obujam potražnje očekujemo u području energetske i graditeljske tehnologije. Za iduću godinu ostajemo optimistični, no spremni smo za sve scenarije.

New Report

Close