Osobe s ovim poremećajem mogu oboljeti od težeg oblika covida

Autor: Poslovni.hr , 20. siječanj 2021. u 10:47
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

U ovoj studiji istraživači su promatrali podatke 445 pacijenata oboljelih od covida-19.

Odavno je poznato da neki ljudi imaju povećan rizik od razvijanja težeg oblika koronavirusa, a novo istraživanje je pokazalo da bi takvom riziku mogle biti izložene i osobe koje imaju apneju u snu.

Studija objavljena 12. siječnja u BMJ Open Respiratory Research pokazala je da je opstruktivna apneja tijekom spavanja (OSAS) predstavlja rizik za razvoj teže kliničke slike kod osoba oboljelih od covida-19. SA je jedan od najčešćih oblika apneje u snu, koji pogađa gotovo 25 milijuna Amerikanaca, pokazuju podaci Nacionalnog povjerenstva za istraživanje poremećaja spavanja, prenosi N1.

U ovoj studiji istraživači su promatrali podatke 445 pacijenata oboljelih od covida-19. Njih 38 imalo je i opstruktivnu apneju u snu (OSAS). Studija je otkrila da je kod 91 pacijenta dijagnosticiran teški oblik covida, što znači da su morali biti hospitalizirani. Od hospitaliziranih pacijenata, gotovo 21 posto imalo je OSAS.

OSAS utječe na razvoj težeg oblika covida

Nalazi sugeriraju da pacijenti s opstruktivnom apnejom u snu imaju gotovo tri puta veći rizik za hospitalizaciju zbog covida-19, čak i bez drugih ozbiljnih čimbenika rizika, uključujući veći indeks tjelesne mase (BMI), dijabetes, stariju dob i muški spol. Međutim, istraživači su zaključili i da OSAS ne predstavlja veći rizik od zaraze koronavirusom nego rizik od razvoja teškog slučaja.

Opstruktivna apneja u snu predstavlja stanje u kojem dolazi do prestanka strujanja zraka u nosu i ždrijelu. OSAS može spriječiti unos dovoljnih količina kisika u tijelo, a prema istraživačima, to može rezultirati “ozbiljnom desaturacijom kisika, poremećajem spavanja i povećanjem sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka”. Sve to može pogoršati simptome covida-19 te utječe na razvoj težeg oblika covida.

“Vjerujemo da naše otkriće može pomoći u identificiranju visoko rizičnih osoba za razvoj teškog oblika covida-19 pa bi stoga pregled na prethodne indikacije OSAS mogao biti koristan među osobama koje su pozitivne na virus”, naveli su istraživači. Prema studiji, OSAS treba prepoznati kao jedan od rizičnih čimbenika koji može utjecati na razvoj teškog oblika covida-19.

Komentirajte prvi

New Report

Close