Žestoki rat dioničara za operatera koji u hrvatskim razmjerima ima malen prihod, ali veliku bazu

Autor: Bernard Ivezić , 24. siječanj 2017. u 06:15
H1 Telekom jedini je preostali konkurent Hrvatskog telekoma i Vipneta na nacionalnoj razini

Umjesto već najavljenog plana da Optima telekom preuzme H1 telekom, osnivač i manjinski dioničar H1 Zoran Ćurković predložio je suprotno – da H1 preuzme Optimu.

Ćurković, koji nije želio ništa komentirati prije Izvanredne skupštine H1 telekoma zakazane za srijedu, službeno je zatražio dopunu dnevnog reda svojim prijedlogom. H1 Telekom jedini je preostali konkurent Hrvatskog telekoma i Vipneta na nacionalnoj razini koji nudi sve fiksne usluge: telefon, internet i televiziju. Posljednjih je godina zbog velike baze korisnika fiksnih usluga, kako se procjenjuje, njih više od 100.000, nekoliko puta bio u pregovorima o preuzimanju. Najveći interes pokazivao je Vipnet koji je tako želio jače ući u fiksne telekomunikacije. Zato je glavna tema Izvanredne skupštine H1 telekoma u srijedu trebala biti tek proceduralno izglasavanje pripajanja tog operatera njegovom konkurentu Optima telekomu, a kako je Optima u sastavu HT grupe, time bi se glasalo o tome da njegov dio postane i H1 telekom.

 

9,8 posto

udjela u H1 telekomu ima Zoran Ćurković

Dakako, ako to još potvrdi i Agencija za tržišno natjecanje (AZTN), čije se mišljenje čeka. Zoran Ćurković, koji preko svoje tvrtke ElektroMagic drži 9,8 posto udjela u H1 telekomu, u dopuni dnevnog reda predložio je razrađeni plan po kojem bi H1 konsolidirao svoj dug, obavio dokapitalizaciju i zatim preuzeo Optima telekom. Za početak, prema tom planu, Ćurković je predložio da H1 iskoristi rezerve i temeljni kapital kako bi prepolovio dug za iznos od 93,9 milijuna kuna. Ukupan dug H1 telekoma je 211,3 milijuna kuna. Ćurković je predložio da dioničari H1 telekoma, a većinski dioničar operatera je kroz predstečajnu nagodbu postala državna banka HPB, u tvrtku novim izdanjem dionica ubrizgaju prvo 20 milijuna kuna kapitala, a zatim dodatnih 70 milijuna kuna.

S tom drugom dokapitalizacijom, H1 bi mogao preuzeti Optimu. Zanimljivo je da je cijena po kojoj Ćurković predlaže da H1 kupi Optimu ista je onoj po kojoj Optima predlaže zamjenu dionica H1 za dionice Optime – 1,7 kuna po dionici. "Dioničari H1 ovako dobivaju 57 posto veću vrijednost za svoje udjele", tvrdi Ćurkovićev Electromagic u dopuni dnevnog reda Skupštine. Iz najvećeg dioničara H1 telekoma, HPB-a, nisu imali komentar. Ni u Zagrebačkoj banci, većinskom vlasniku Optima telekoma, nisu komentirali da li bi bili zainteresirani prodati svoj udio u Optimi. Ima li Ćurković kapital za ovakvu operaciju, zasad nije rekao, već samo dao naslutiti.

 

1,70 kuna

po dionici procijenjena je vrijednost dionice Optima telekoma

Njegovo društvo za upravljanje kapitalom GroundStone Capital u kojem mu je partner bivši premijer i aktualni predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, zatim bivši potpredsjednik Svjetske banke za Europu, Brazilac Carlos A. Primo Braga te direktor Eshara Capitala iz Abu Dhabija, Mohammed Al Fahim krajem prošle godine potpisalo je ugovor sa slovenskim pandamom Elements Capital Partnersom. Najavili su pritom ulaganja u Hrvatsku u nekretnine, turizam, IT, startupe i telekomunikacije. Iz HT-a su na naš upit odgovorili da je prijedlog manjinskih dioničara legitiman, ali da ga ne smatraju financijski realnim.  

"Na Glavnoj skupštini je da donese odluku o tome", poručuju iz HT-a. Dodaju da je Optima telekom, otkako je upravljanje preuzeo HT, stabilizirala poslovanje i financijske pokazatelje, poboljšala svoju tržišnu poziciju i počela ostvarivati napredak. Navode da H1 nema više poslovni model opstanka. "Potrebno je razumjeti kako su i Optima i H1 dio pokušaja naplate naših dugova. Riječ je o oko 20 milijuna eura duga te postoji prijetnja da ćemo taj novac izgubiti u slučaju propasti tih kompanija. Jedini način koji vidimo da se taj novac može vratiti jest da stabiliziramo te dvije kompanije", ističu u HT-u. Pojašnjavaju da bi zato pripajanje Optime i H1, te produljenje upravljanja od strane HT-a bio dobar potez i za vlasnike i za zaposlenike obje kompanije. Povrh svega, H1 i HT međusobno se tuže. HT tuži operatera za pola milijuna kuna, a H1 tuži HT za čak 139,6 milijuna kuna. Optima je već najavila da će te tužbe prekinuti.

Komentari (5)
Pogledajte sve

najbolje neka ih OPTE otkanta pa neka odu u stečaj pa da vidimo što će onda pametovati?

Kapital? Ne isplatiš plaću i skupi se po malo….

Bitan naglasak je na …ŽELI………..?

To je velika baza?

New Report

Close