Osnaživanje vještina za osobe s oštećenjem vida

Autor: Borivoje Dokler , 27. travanj 2022. u 22:00
Projekt su predstavili Štefan Kušar, Andreja Veljača, Vojin Perić i Mateja Rajnović, Foto: PD

Prvi zajednički projekt hrvatskog i slovenskog saveza slijepih trajat će godinu dana.

U utorak je održana početna konferencija ERASMUS+ projekta ‘Složno po vještine’ koji se nakon dužeg vremena ponovno provodi u suradnji s još jednom državom. Riječ je o partnerstvu sa slovenskim savezom slijepih, Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, a sam projekt usmjeren je na osnaživanje osoba s oštećenjem vida u polju komunikacijskih, socijalnih i digitalnih vještina kako bi ravnopravno mogle konkurirati na tržištu rada prilikom pronalaska zaposlenja ili promjene posla. Cjelokupni projekt na konferenciji u Muzeju za umjetnost i obrt predstavili su Andreja Veljača, izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih, Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih; Mateja Rajnović, mag.soc.rada, voditeljica projekta; te Štefan Kušar, tajnik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije.

“Slijepe osobe imaju slične potrebe a njihov status, potpora i inkluzija, razlikuju se u pojedinim državama. Ova međunarodna suradnja znači početak dobrih odnosa i može dovesti do pozitivnih pomaka u kreiranju bolje budućnosti za osobe s oštećenjem vida u Hrvatskoj i Sloveniji”, izjavila je Andreja Veljača, izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih.

Projekt traje godinu dana, a aktivnosti projekta usmjerene su na povećanje kompetencija odraslih u dobi od 18 do 50 godina koji imaju oštećenje vida, a članovi su Hrvatskog Saveza Slijepih i Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije. “U prostorima koji su prilagođeni osobama s oštećenjem vida, u Premanturi i Okroglom, organizirat će se više radionica. Očekivani rezultati projekta su ojačane komunikacijske, socijalizacijske i digitalne vještine 30 prijavljenih osoba”, kazala je voditeljica projekta Mateja Rajnović.

Ovo je prvi je zajednički projekt Hrvatskog i Slovenskog saveza slijepih, a čija ćemo iskustva svakako zajedno koristiti u budućnosti, što će omogućiti nove suradnje za dobrobit potrebitih članova u području uspješnijeg uključivanja na tržište rada ali i kvalitete života u cjelini.

“Osnovna komunikacijska vještina je prezentacija sebe, a to je ključno za pristupanje na tržište rada. Upravo se takve vještine stječu kroz ovaj projekt”, zaključio je Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih.

Komentirajte prvi

New Report

Close