Osjetno porasle cijene nafte, dosta poskupljuje i gorivo u Hrvatskoj. Pogledajte cijene u europskim zemljama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. veljača 2024. u 08:16
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle više od 6 posto jer se situacija na Bliskom istoku ne smiruje, pa mogućnost narušavanje opskrbe podržava cijene ‘crnog zlata’.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 6,35 posto, na 82,19 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 6,3 posto, na 76,84 dolara.

Tako su cijene nadoknadile veliki dio gubitaka od prethodnoga tjedna, kada su potonule više od 7 posto.

Rast cijena posljedica je pogoršanja izgleda za okončanje sukoba u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze.

Podršku cijenama pružila je i nada trgovaca u ubrzanje rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog uvoznika nafte, nakon novih poticajnih monetarnih i drugih mjera.

Značajniji rast cijena nafte sprječava i usporavanje rasta američkog i gospodarstva eurozone, s obzirom da će tamošnje središnje banke zbog još uvijek povišene inflacije vjerojatno zadržati povišene kamatne stope dulje razdoblje nego što se na tržištima očekivalo.

Poskupljuje gorivo u Hrvatskoj

Vlada će na današnjoj telefonskoj sjednici donijeti odluku o cijenama goriva u Hrvatskoj za iduća dva tjedna. Prema neslužbenim informacijama, osnovni benzin poskupjet će tri centa, a dizel i plavi dizel za pet centi.

Nove cijene bit će 1,45 eura za litru Eurosupera 95, 1,48 eura za dizel i 94 centa za litru plavog dizela.

Evo kako se kreću cijene u europskim zemljama

Infografika pokazuje cijene goriva u Europi na početku 2024. Cijena jedne litre benzina najviša je u Danskoj i iznosi 1,981 eura dok je najpovoljnija litra benzina u Rusiji i iznosi 0,57 eura. Foto: Marko Picek/PIXSELL

Komentirajte prvi

New Report

Close