Osječkom građevinaru prvom uspjelo naplatiti se tužbom protiv agencije

Autor: Suzana Varošanec , 03. veljača 2021. u 12:03
Slavonska tvrtka i dalje se suočava s izazovima kompletnog oporavka, Foto: PD

Sarajevski sud pravomoćno presudio da Izvozno-kreditna agencija BiH mora tvrtki podmiriti troškove posla.

Svi računi Izvozno-kreditne agencije BiH (IGA) blokirani su temeljem započete prisilne naplate u korist i za račun jednog hrvatskog vjerovnika, no što slijedi trenutačno je – nepoznanica. Blokada je mogući ‘okidač’ promjena, te ishod sudske tužbe u predmetu koji je rezultirao pravomoćnom presudom Kantonalnog Sud u Sarajevu u drugostupanjskom postupku u kojem je Agencija izgubila. Riječ je o vjerovniku Osijek-Koteksu, građevinskoj kompaniji, kojem je nakon što se nije naplatio od svog poslovnog partnera, temeljem osiguranja naplate od strane IGA-e, prvom uspjelo da se tužbom protiv te agencije počne naplaćivati. Usto, postoji cijeli niz vjerovnika o čemu javljaju tamošnji mediji. Svi još čekaju na sudski epilog. No, što će donijeti žalbe Agencije na presude koje su isto u prvom stupnju presuđene u korist svih tih vjerovnika, po ocjenama iz IGA-e izgleda da nema dvojbe, jer se može čuti da će i njih izgubiti, što bi značilo i njezin kolaps.

Kako bilo, član Uprave Osijek Koteksa Marko Tadić tek potvrđuje da je ova građevinska tvrtka dobila pravomoćnu drugostupanjsku presudu protiv Izvozno-kreditne agencije BiH, kao i da je vrijednost njihove ovrhe financijski bitna za kompaniju, koja se unatoč postignućima i dalje suočava s izazovima kompletnog oporavka.

Nije to prvi put

“Kako i dalje nisu postupali po sada pravomoćnoj sudskoj presudi, morali smo krenuti u ovrhu koja je rezultirala blokadom njihovih računa. Još nismo naplatili puni iznos tražbine po sudskoj presudi iako je Izvozno-kreditna agencija blokirana sad već više od mjesec dana”, kaže Tadić napominjući da je njihova tražbina opravdana, valjana te potvrđena i prvostupanjskom i drugostupanjskom presudom suda.

1,16 milijuna kuna

dosad je IGA platila na račun osječke tvrtke, podaci su s kraja 2020.

Nije to prvi put da je IGA dovedena do ‘ruba’ – ne tako davno njome se bavilo i tamošnje Tužiteljstvo i očito moguća rješenja od dokapitalizacije do odgovornosti nisu zabilježila rezultat. Do naznačenog roka za odgovor na novinarski upit glede današnje objave iz Agencije se nisu oglasili, no kako se čini sad traže pokretanje procedure za zakonske izmjene u smislu izuzimanja od ovrhe nad svojim računima kao i od stečaja agencije. Inače, krajem 2020. izvršeni prijenos novca na račun osječke tvrtke iznosio je 300.000 KM (1,16 milijuna kn. I sve buduće uplate do potpunog namirenja duga usmjeravat će se, tvrde, na njen račun, neslužbeno, oko 1,7 milijuna KM.

Zahtjevi teški 20 milijuna eura

Kako mediji navode, tijekom tog razdoblja zbog blokade neće se moći izvršavati tekuće obaveze Agencije, a takvim statusom ugrožen je aktivni portfelj u plasmanima i garancijama, te naplata iz stečaja i neriješenih tužbi u kojima su vjerovnik. Što se dužničke pozicije tiče, do prijeviše od godinu dana donesene prvostupanjske presude u tuženim zahtjevima protiv nje ukupno su bile ‘teške’ blizu 20 milijuna eura, uključujući i onu Osijek-Koteksa. Na pravomoćne presude i ovrhu čekaju vjerovnici od Nove Banke Banja Luka, Bobar Banke u likvidaciji, Banke Srpske u likvidaciji, Prvog Faktora Sarajevo u likvidaciji do Raiffeisen banke Beč te slovenskog velikog građevinara Primorja u stečaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close