Osječkoj luci pijesak odnosi narudžbe, a država odugovlači

Autor: Ante Pavić , 29. prosinac 2014. u 22:00
Nanosi pijeska otežavaju pristanak brodova/ Davor Javorović/PIXSELL

Ugrožena je Luka Tranzit, otkazana im je narudžba pretovara specijalnih tereta Đure Đakovića.

Operatere riječnih luka ne muči samo loša gospodarska situacija: u osječkoj Luci Tranzit, primjerice, veliki nanosi pijeska otežavaju pristanak brodova.

Na taj je problem nedavno upozorila i Zajednica za promet unutarnjim vodama Hrvatske gospodarske komore (HGK), tražeći od države da izabere koncesionara za interventno vađenje pijeska. "Luka Tranzit Osijek i dalje se suočava s velikim problemom čišćenja akvatorija u luci Osijek i kontinuiranim taloženjem pijeska, što je onemogućilo uplovljavanje u luku i obavljanje lučkih djelatnosti, a u konačnici dovelo u pitanje i samu opstojnost Luke Tranzit", upozorava predsjednik Uprave osječke luke Dalibor Džojić.

 

80posto

robe Luke Vukovar čini umjetno gnojivo kutinske Petrokemije

Ističe kako su imalali otkaz narudžbe pretovara specijalnih tereta za Đuru Đakovića, zatim dodatne troškove na rasterećenju ugljena i dotovar klinkera vlastitom mehanizacijom na samoj Dravi u sigurnim dubinama. "Svaka od tih šteta multiplicira se negativnom percepcijom kod brodara, brokera i vlasnika roba jer smo postali nesigurna luka za pretovar. Tome treba dodati i rizik od dogovora pretovara za 2015.", upozorava Džojić. Prije dva mjeseca stupila je na snagu Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o uvjetima davanja koncesija za gospodarsko korištenje voda, čime su ispunjeni uvjeti za raspisivanje natječaja za dodjelu koncesije za eksploataciju pijeska i šljunka.

Džojić upozorava na to da je imenovanje članova povjerenstva, umjesto osam, trajalo 40-ak dana. Idu blagdani te očekuju daljnje odgađanje rješavanja problema. Iz Nexe grupe, koja je koncesionar Luke, nisu odgovorili jesu li oni zainteresirani za vađenje šljunka. Neki stručnjaci upozoravaju da su pregrade za sprečavanje nanošenja pijeska u luku napravljene dosta nisko i da će ih trebati opet rekonstruirati kako bi se spriječilo nanošenje viška pijeska. Kako neslužbeno doznajemo, Hrvatske vode trebale bi prionuti na rekonstrukciju sljedeće godine. Ruže ne cvjetaju ni Luci Vukovar, kojoj su posljednja tri mjeseca bila najlošija dosad. "Loša gospodarska situacija i pad proizvodnje utječu i na naše poslovanje", rekao je Tomislav Mihaljević, direktor Luke Vukovar, u kojoj 80 posto robe čini umjetno gnojivo iz Petrokemije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close