Osijek gradi nove i dograđuje stare vrtiće: “Ne namjeravamo dizati cijene”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. lipanj 2023. u 10:09
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Očekuje se kako će radovi na većini projekata biti završeni u drugoj polovici ili do kraja 2024. godine te da će projekt potpuno završiti izgradnjom i opremanjem novog vrtića u Tenji, što je je planirano u veljači 2025. 

S obzirom na to da su u proteklih 30 godina u Osijeku izgrađena samo dva dječja vrtića, potreba za više mjesta u njima nastojat će se, među ostalim, riješiti gradnjom novih i dogradnjom starih vrtića preko Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), čime bi se otvorilo 400 novih mjesta.

Kako ističu u osječkoj Gradskoj upravi, prijavljeno je ukupno pet projekata, izgradnja triju novih vrtića i dogradnja dvaju starih, što je investicija vrijedna oko 6,5 milijuna eura, od čega su 4,2 milijuna iz NPOO-a, a 2,3 milijuna iz gradskog proračuna.

U sklopu tog projekta, izgradnja novih vrtića predviđena je u Cvjetnom naselju za pet skupina i 92 djece, u naselju Uskim njivama za sedam skupina i 116 djece te u prigradskome naselju Tenji za šest vrtićkih skupina i 104 djece.

Proširenje vrtićkih kapaciteta omogućit će se dogradnjom dječjih vrtića “Sjenčica” u naselju Sjenjaku za tri nove skupine i 44 djece te “Latica” na Vijencu Augusta Cesarca za tri skupine i 52 djece, a ukupno će se izgradnjom novih i dogradnjom starih vrtića omogućiti upis 24 nove skupine s više od 400 djece.

U mjerodavnim gradskim službama napominju kako su odobreni svi projekti prijavljeni NPOO-u te da su završeni postupci javne nabave za svih pet spomenutih objekata, a slijedi potpisivanje ugovora s izvođačima radova.

Očekuje se kako će radovi na većini projekata biti završeni u drugoj polovici ili do kraja 2024. godine te da će projekt potpuno završiti izgradnjom i opremanjem novog vrtića u Tenji, što je je planirano u veljači 2025.

Bez obzira na izgradnju novih vrtića, Grad ne namjerava povećati cijenu njihovih usluga 

U Gradskoj upravi napominju kako, unatoč predviđenim troškovima za projekte gradnje novih i dogradnje starih vrtića u sklopu NPOO-a, u ovom trenutku ne namjeravaju podizati cijenu njihove usluge.

Roditelji u Osijeku tu uslugu u prosjeku plaćaju 79 eura na mjesec, što je oko 30 posto ekonomske cijene, koja iznosi 258,58 eura. Grad Osijek za funkcioniranje dječjih vrtića ove godine iz proračuna izdvaja 8,7 milijuna eura, što je 3,2 milijuna eura više u odnosu prema 2021. godini, podsjećaju u Gradskoj upravi.

Osim projektima NPOO-a, više vrtićkih kapaciteta nastoji se osigurati prenamjenom domarskih stanova u dnevne boravke, pri čemu je prošle godine preuređeno šest takvih stanova, a te će se aktivnosti nastaviti i u idućoj pedagoškoj godini, čime će se osigurati prostor za još šest odgojnih skupina za djecu jasličke dobi te za jednu skupinu djece s teškoćama u razvoju.

Privremeno će za potrebe vrtića služiti i prostor u osječkome Pučkom otvorenom učilištu, Pastoralnom centru u Tenji, te dio
pregrađenog prostora u vrtiću u prigradskome naselju Josipovcu i Krijesnici, čime će se omogućiti upis čak devet skupina djece, šest jasličkih i tri vrtićke.

U vrtićki prostor namjerava se prenamijeniti i gradska zgrada u središtu Osijeka, gdje je povećana potreba za vrtićem, osobito jaslicama. Riječ je o zgradi u Školskoj ulici, gdje je trenutačno privatna srednja škola kojoj je istekao ugovor o najmu. S obzirom na to da su se dosadašnji korisnici odbili dragovoljno iseliti, pokrenut je sudski spor i čeka se odluka Visokoga trgovačkog suda, objašnjavaju u gradskim službama.

Gradonačelnik Radić: Od 2021., kada sam preuzeo vođenje grada, 500 upisnih mjesta više

Gradonačelnik Ivan Radić podsjeća da su reorganizacijom vrtićkog prostora otvorena dodatna mjesta i da su ove godine upisana sva prijavljena djeca s oba zaposlena roditelja te sva djeca s navršene četiri godine, koja su imala prednost pri upisu.

“U odnosu na zatečeno stanje 2021. godine, kada sam preuzeo odgovornost za vođenje grada, stvorili smo čak 500 upisnih mjesta više. To je kao da smo izgradili pet novih vrtića, a podsjećam da su u zadnjih 30-ak godina u Osijeku sagrađena svega dva vrtića. No, neću biti zadovoljan dok svako osječko dijete ne bude imalo svoje mjesto u vrtiću”, ističe gradonačelnik Radić.

Prema podatcima Gradske uprave, u pedagoškoj 2021./2022. godini u osječkim vrtićima bilo je 130 skupina djece, 99 vrtićkih i 31 jaslička, a od sljedeće pedagoške godine bit će ih 162, od čega 115 vrtićkih i 47 jasličkih. Tada je u osječkim vrtićima bilo ukupno 2848 djece, a od iduće pedagoške godine u njima će biti 3321 dijete.

Komentirajte prvi

New Report

Close