Osigurano je 39 milijuna kuna potpora te povećan maksimalan iznos po korisniku

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 15. ožujak 2018. u 13:45
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Među prioritetnim područjima razvoja navedeno je i uklanjanje ograničenja u vidu nepostojanja jedinstvene baze podataka djelatnosti.

Renata Ojurović načelnica Sektora za preradu drva i proizvodnje namještaja u Ministarstvu poljoprivrede predstavila je nekoliko glavnih naglasaka iz strategije razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja Republike Hrvatske za razdoblje od 2017. do 2020. godine. Riječ je o prvom nacionalnom dokumentu izrađenom nakon ulaska u EU, navela je, kojim se planira strateški razvoj prerade drva i proizvodnje namještaja sukladno načelima i politikama održivog gospodarstva i razvoja ruralnih prostora.

"Nastavlja se dodjela potpora male vrijednosti, ali sa značajno većim godišnjim iznosima do 2020. godine te uz veće intenzitete potpore. Za tekuću godinu iz Državnog proračuna osigurano je 39 milijuna kuna, uz planiranje povećanja sukladno financijskim mogućnostima. U 2016. i 2017. godini ukupno je dodijeljeno 25,721 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Sada je omogućeno apliciranje i velikim poduzetnicima, povećan je intenzitet potpora te je povećan maksimalni iznos pojedinačnih potpora po korisniku", istaknula je Ojurović. Dodala je i da se nastavlja provedba projekta započetog 2016. kojim se želi pridonijeti razvoju novih i inovativnih proizvoda te tržišnoj prepoznatljivosti domaćih proizvoda i proizvođača.

Ministarstvo organizira i financira izlaganje novih proizvoda čiji je razvoj sufinanciran bespovratnim sredstvima potpora male vrijednosti, a tijekom ove godine pokrenut će se i projekt uspostavljanja nacionalne nagrade za najbolji dizajn.  Među preprekama koje su ranije kočile razvoj prerade drva i proizvodnje namještaja navedeno je nepostojanje jedinstvene baze podataka prerade drva i proizvodnje namještaja, nedovoljna iskorištenost biomase i sustav opskrbe biomasom, nedovoljna zastupljenost domaćih proizvoda od drva i namještaja u opremanju javnih prostora, nedovoljna uporaba drva u graditeljstvu te brojne druge.

Posljedice takva stanja su smanjivanje isporuke dobara i usluga na jedinstveno tržište EU i izvoza u treće države, osobito proizvodnje namještaja, zatim povećavanje broja poslovnih subjekata u stečaju i predstečajnim nagodbama s upitnim ishodom te zadržavanje najnižih, 29 posto nižih od prosjeka, plaća u prerađivačkoj industriji. Među prioritetnim područjima razvoja do 2020. godine navedeno je uklanjanje ograničenja u vidu nepostojanja jedinstvene baze podataka djelatnosti, kao i uklanjanje ograničenja poput niske kapitaliziranosti i nelikvidnosti te slabog povlačenja financijskih sredstava iz raspoloživih izvora i programa sufinanciranja.

Radit će se, istaknuto je, i na ispravljanju nedovoljne usmjerenosti na stvaranje vlastite marke proizvoda te nedovoljnog razvoja vlastitih novih i inovativnih proizvoda. Kao očekivani učinci provedbe Strategije, navedeno je povećanje zastupljenosti domaćih proizvoda na domaćem tržištu, zadržavanje postojećih i pokretanje novih proizvodnji, smanjenje udjela neformalnog gospodarstva te upotreba dizajna kao sredstva za revitalizaciju proizvodnje i povećanje konkurentnosti.

Prerada drva i proizvodnja namještaja imaju svoje slabosti, ali i velike potencijale, poručeno je na konferenciji, dok razvojne mjere za rast i razvoj trebaju biti popraćene i realizacijom općih mjera ekonomske politike kojima se treba poticati ukupan gospodarski rast i razvoj hrvatskog gospodarstva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close