Osigurani besplatni udžbenici za sve osnovnoškolce

Autor: Poslovni dnevnik , 27. rujan 2018. u 22:00
Župan Kožić i pjevač Ivan Zak iznenadili su učenike obnovljene Područne škole Desinec

Kapitalna izgradnja u školstvu i besplatni udžbenici samo su neke od mjera demografske politike.

Prvog dana školske godine 2018./2019. sve učenike osnovnih škola na području Zagrebačke županije, njih 25.523, u školskim klupama dočekali su besplatni udžbenici za koje je Zagrebačka županija izdvojila 12 milijuna kuna.

Radi se osnovnom paketu udžbenika, dok su mnogi gradovi i općine, u skladu sa svojim proračunskim mogućnostima, osigurali sredstva za nabavu dopunskih nastavnih sredstava – poput radnih bilježnica, atlasa, likovnih mapa – za učenike sa svog područja.

"Besplatni udžbenici financijski su rasteretili roditelje i samo su jedna u nizu mjera kojima Zagrebačka županija nastoji pružiti što kvalitetnije i dostupnije obrazovanje na svom području", istaknuo je župan Stjepan Kožić dodavši kako samo u ovoj godini preko 150 milijuna kuna, odnosno 40 posto izvornog proračuna, ide upravo preko Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu. Prvi dan škole u Zagrebačkoj županiji tradicionalno je rezerviran za otvorenje novih ili obnovljenih školskih objekata.

Tako je 66 učenika Područne škole Desinec u blizini Jastrebarskog dočekala u potpunosti energetski obnovljena 130 godina stara škola. Radi se o investiciji vrijednoj 2.990.962 kuna za koju je Zagrebačka županija osigurala 2.199.982 kuna, iz Europskog fonda za regionalni razvoj povučeno je 512.144 kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo je 278.836 kuna. "Do sada je energetski razred ove škole bio D, a nakon što smo sanirali krov, zamijenili fasadnu stolariju i samu fasadu te ugradili kotlovnicu na biomasu, očekivani energetski razred bit će B", izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te pobrojao najnovije projekte u školstvu.

"Ljeto je bilo radno, ali su zato završeni radovi na energetskoj obnovi OŠ Dubrava i na dvorani OŠ Braće Radić u Kloštar Ivaniću, a uskoro očekujemo i svečano otvorenje OŠ Bistra i OŠ Kupljenovo. U tijeku je postupak javne nabave za energetsku obnovu OŠ Sveta Nedelja i PŠ Kerestinec koje su dobile značajnu EU potporu, 4,7 milijuna kuna zajedno", rekao je Kožić.

"Zahvaljujući 30 milijuna kuna vrijednoj investiciji Zagrebačke županije, s početkom ove školske godine trosmjenska nastava u OŠ Bistra otišla je u povijest. Škola je dograđena s gotovo 1600 kvadrata, a od vanjskih izvora financijska pomoć je došla jedino od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i to u iznosu od milijun kuna", rekao je Kožić te dodao da je kapitalna izgradnja u školstvu samo jedna od mjera kojima se potiče demografska politika na području županije, zadržava mlade obitelji na ruralnim područjima i stvaraju jednaki uvjeti školovanja za sve. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Koja je ovo komedija od države, da gradovi osiguravaju knjige umjesto ministarstvo na razini države. Ovako se dešava da oni koji imaju puno, kao zagreb jos omoguce besplatne knjige, a siromasi gradovi i građani jos moraju sami platiti,,mah, koji je problem bio prije kad su se knjige prebacivale generacijama…..

New Report

Close