Osam banaka poslalo zajedničku izjavu za medije – ponudili svoje rješenje za ‘švicarce’

Autor: Poslovni.hr , 11. rujan 2015. u 13:04
Foto: Thinkstock

Osam banaka koje posluju…

Na adrese domaćih medija stigla je zajednička izjava osam banaka koje posluju u Hrvatskoj. Izjavu prenosimo u cijelosti. 

Mi kao banke koje poslujemo u Hrvatskoj kao podružnice međunarodnih bankarskih grupacija stalno izražavamo spremnost za suradnju s hrvatskom Vladom na iznalaženju odgovarajućeg i trajnoga rješenja za restrukturiranje stambenih kredita u švicarskim francima.

Potvrđujemo svoje stajalište da bilo koje moguće rješenje treba biti u skladu s preporukama Europske komisije iz Izvješća za Hrvatsku za 2015. godinu (Conutry Report Croatia 2015), gdje se naglašava kako bi svako rješenje trebalo biti „proporcionalno, pravedno te imati čvrstu pravnu osnovu s naglaskom na pomoć općenito ugroženim korisnicima kredita“.

Stoga, umjesto postojećega prijedloga, predlažemo rješenje kod kojega se:

teret restrukturiranja proporcionalno i pravedno dijeli između uključenih strana
bilo koja zakonodavna intervencija u postojeće ugovore o kreditu moguća je jedino kao olakšica općenito ugroženim korisnicima kredita, prema posebno utvrđenim socijalnim kriterijima, a jedna od opcija bilo bi osnivanje Fonda društvene odgovornosti kakav se trenutačno razmatra u Poljskoj. 

S ciljem otvaranja ponovnog dijaloga s Vladom, podržavamo daljnju primjenu postojećih zakona koji su sada na snazi, a koji definiraju primjenu smanjene kamatne stope kao i tečaja, dok se ne pronađe rješenje.

Sve dok je konstruktivni dijalog u tijeku, obvezali bismo se da nećemo pokretati niti provoditi bilo koji postupak usmjeren na iseljavanje dužnika sa stambenim kreditima u švicarskim francima iz nekretnine u kojoj žive.

 

Komentari (15)
Pogledajte sve


frenki ..koga ti nazivas budaletinom ?

Svicarce.

Sdp si kopa duboku jamu. Najbolji potez bi im bio da merzelicu stave za vodju

Neće provoditi postupak za iseljavanje dužnika, istog dužnika koji je preplatio kredit na osnovu ne zakonite kamate. Koja bahatost, ljudi se ubijaju, obitelji se raspadaju. Dušmani di će vam duša, ako virujete u boga.

..maknite ih s repertoara, da ih više ne slušamo…i ne razmišljamo
o njihovim pakostima..

New Report

Close