Od Hrvatske traže rezanje cijena za 10 do 15 posto, Cappelli i HTZ se ne slažu

Autor: Marija Crnjak , 06. ožujak 2019. u 15:01
Foto: Press

Kad je Hrvatska u pitanju, organizatori putovanja tvrde da nema drame iako je buking nesto sporiji, no od Hrvatske traže rezanje cijena za 10-15 posto, te tvrde da će to biti nuzno da se zadrže lanjske brojke i ostvari rast u ljetnoj sezoni.

Iako je rani buking u Njemačkoj za ljetnu sezonu sporiji nego prošle godine , Hrvatska za sad bolje stoji nego recimo Španjolska koja bilježi deset posto manje rezervacija s njemačkog trzista nego lani u ovo vrijeme. Sudeći po sadašnjim brojkama, Turska će biti apsolutni dobitnik 2019. godine koju ce u europskoj industriji putovanja obilježiti zabrinutost oko brexita, jačanje populizma i usporavanje ekonomije. Uz i dalje vruć problem problem prekomjernog broja gostiju u mnogim turističkim odredištima, to su top teme ovogodišnje turističke burze ITB koja se održava od srijede u Berlinu.

Kad je Hrvatska u pitanju, organizatori putovanja tvrde da nema drame iako je buking nešto sporiji, no od Hrvatske traže rezanje cijena za 10-15 posto, te tvrde da će to biti nuzno da se zadrže lanjske brojke i ostvari rast u ljetnoj sezoni. S time se ne slažu prvi ljudi hrvatskog turizma, ministar turizma Gari Cappelli i Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice koji su prvog dana sajma odrzali niz sastanaka s partnerima.
"Istina je da turoperatori rade pritisak na cijene, no moj savjet svima u sektoru je da to ne rade jer je u interesu hrvatskog turizma da zadržimo kvalitetu. Izgradili smo neku tržišnu poziciju koju sada nije dobro rušiti. Rezervacije za predsezonu su dobre zahvaljujući dijelom i rasporedu praznika, no kad je u pitanju usporavanje bukinga za ljeto, Hrvatska je u istoj situaciji kao i ostale zemlje na Mediteranu, Italija, Grčka, Spanjolska i sad je u tijeku lov na goste u sezoni, ali naš je stav da ne trebamo "loviti ribe" niskim cijenama, nego kvalitetom i jačanjem promocije u koju ulazemo", smatra ministar Cappelli. 

Više o trendovima u industriji putovanja pročitajte sutra u tiskanom izdanju Poslovnog dnevnika.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Funky, 07.03.2019. u 00:41
ne znam ni jednu EU zemlju koja ima mnistarstvo turizma. Ali zato mi imamo dva dinosaura. HTZ i ministarstvo.

Respect. U isto vrijeme tako strasna cinjenica!

..i kako ono neko stalno govori po forumima
plenki jos porodiljnih naknada i sve ce biti u redu…nis’ se ti ne brini, sve drugo ti je u zemlji super”

To su oni što zloupotrebljavaju kur-taxe za svoja “lustreisen” (osobne užitke), razne veselice, tkz. promocije… ne znam ni jednu EU zemlju koja ima mnistarstvo turizma. Ali zato mi imamo dva dinosaura. HTZ i ministarstvo.

Bravo Kirin! Centralno političko tijelo se ne slaže sa tržištem. Zaustavite Reuters! Pošaljite policiju turoperaterima , a ne samo novinarima!

New Report

Close