Orešković: Europa traži 900 tisuća novih IT stručnjaka i mi moramo biti spremni ojačati taj sektor

Autor: Poslovni.hr/H , 20. srpanj 2016. u 11:29
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tehnički predsjednik Vlade Tihomir Orešković objavio je u srijedu na konferenciji za novinare kako će američki IT gigant IBM u Zagrebu otvoriti svoj centar iz kojeg će 24 sata dnevno 365 dana u godini pružati tehničku podršku svojim korisnicima na globalnoj razini, što pokazuje da Hrvatska može konkurirati u svijetu.

 U IBM-ovom centru biti će implementirana najnovija tehnologija i alati, rekao je Orešković, ističući kako je ova investicija poruka da je Hrvatska otvorena zemlja koja može konkurirati ne samo u Europi nego i u svijetu.  

 "Imamo odlučne ljude, znanje i mogućnosti", rekao je Orešković.

>> IBM donio konačnu odluku: U Hrvatskoj otvaraju tehnički centar i zapošljavaju 500 osoba

 Istaknuo je i da je ova investicija izuzetno važna za Hrvatsku i njezino gospodarstvo te da će centar, osim što će omogućiti novo zapošljavanje, surađivati i s hrvatskim fakultetima na programima mentorstva, kako bi već na studiju pripremao mlade ljude za posao u centru.

 "Svi znaju da je IT budućnost, Europa traži 900 tisuća novih IT stručnjaka i mi moramo biti spremni ojačati taj sektor", rekao je Orešković te dodao kako se nada da će to pomoći i da će se "oni mladi koji su otišli u svijet i našli posao u IT sektoru moći vratiti".

 O mogućnosti da IBM investira u Hrvatsku u svoj novi centar za tehničku potporu korisnicima početkom svibnja prvi su izvijestili slovenski mediji, koji su tada objavili da su 'u igri' bile još i Slovenija i Slovačka, ali da je odabrana Hrvatska, jer je hrvatska vlada investitoru ponudila bolje uvjete za ulaganje.

 Tada je i ministar gospodarstva Tomislav Panenić potvrdio da je Vlada upoznata s namjerama IBM-a, ali je i istaknuo da američkom IT gigantu nisu nuđeni nikakvi posebni uvjeti, već da Hrvatska ima bolji 'investicijski paket' od zemalja u okruženju.

 International Business Machines (IBM) američka je kompanija osnovana 1911. godine. Ta kompanija sa sjedištem u Armonku, u saveznoj državi New York, bavi se razvojem, proizvodnjom i prodajom računala, posredničkih softvera (middleware) i softvera, a nudi i usluge pružanja infrastrukture, hostinga i konzaltinga.

 IBM je jedna od najvećih američkih kompanija, s više od 400 tisuća zaposlenih širom svijeta, a prošle je godine ostvarila prihode od gotovo 82 milijarde dolara te bruto dobit od gotovo 18 milijardi dolara.  

Komentirajte prvi

New Report

Close