Optužen da je svoju tvrtku oštetio za više od šest milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. travanj 2019. u 11:21
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Optužen je da je od siječnja 2009. do ožujka 2012. kao direktor društva nije vodio poslovne knjige koje je bio dužan voditi, to dnevnik, glavnu knjigu i pomoćne knjige te da je uništio poslovne knjige za 2007. i 2008. godinu, koje je morao čuvati.

Zbog sumnje da je svoju tvrtku iz Forkuševaca kod Đakova oštetio za više od šest milijuna kuna i uništio poslovnu dokumentaciju osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) podignulo je optužnicu protiv 54-godišnjeg direktora, izvijestilo je u petak to odvjetništvo.

Okrivljenika se tereti da  je od travnja 2007. do prosinca 2008.  u Forkuševcima, kao direktor trgovačkog društva te osoba ovlaštena za potpisivanje dokumentacije platnog prometa i raspolaganje sredstvima na žiro računima, htio pribaviti veliku protuzakonitu dobit na štetu tvrtke.

Sumnja se da je  bez valjane pravne osnove i poslovne svrhe s računa tvrtke u dvjema bankama u više navrata podigao novčani iznos od ukupno 3,15 milijuna kuna te u korist svojeg računa, kao fizičke osobe, u jednoj banci u više navrata uplatio ukupno 3,9 milijuna kuna,  a na račun svog obrta u drugoj banci uplatio iznos od 75 tisuća kuna.

Od tako pribavljenog novca, nešto više od dva milijuna kuna vratio je uplatama na račun trgovačkog društva, a za sebe je zadržao 5,2 milijuna kuna i za toliko oštetio to društvo. 

Tužiteljstvo ga tereti i da je tijekom ožujka 2009. u nakani pribavljanja velike protupravne materijalne dobiti na štetu tvrtke, na svoj obrt fiktivnom kupoprodajom, a stvarno bez plaćanja kupoprodajne cijene, prenio vozila i strojeve u vlasništvu tvrtke, te tako ostvario protuzakonitu materijalnu dobit u visini tržišne vrijednost vozila i strojeva, od ukupno 1,25 milijuna kuna.

Optužen je da je od siječnja 2009. do ožujka 2012. kao direktor društva nije vodio poslovne knjige koje je bio dužan voditi, to dnevnik, glavnu knjigu i pomoćne knjige  te da je uništio poslovne knjige za 2007. i 2008. godinu, koje je morao čuvati.

Komentirajte prvi

New Report

Close