Oprost kamata za leasing možda idućeg proljeća

Autor: Tomislav Pili , 15. lipanj 2020. u 12:38
FOTO: GettyImages

Što se tiče olakšavanja otplate, Žigman je kazao kako će se o reprogramu i smanjivanju iznosa kamate, ili čak potpunom oprostu, vjerojatno razgovarati između leasing kuća i klijenata.

Od 18 milijardi kuna vrijednih ugovora o leasingu, do sada je moratorij zatražen za 6,4 milijarde kuna vrijedne ugovore, izjavio je u ponedjeljak član Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) Tomislav Ridzak tijekom predstavljanja edukativnog portala Novac za sutra. Kako je dodao Ridzak, za sada je odobreno 84 posto, a većinom se radi o ugovorima leasing društava s pravnim osobama, odnosno tvrtkama. Građani su, naime, zatražili moratorij za 140 milijuna kuna vrijedne ugovore.

Na pitanje novinara da neka društva nisu poslušala Hanfine preporuke izdane tijekom travnja da se prema klijentima, primateljima leasinga, koji su uredno podmirivali obveze, a kojima poslovanje pogođeno ili će biti pogođeno pandemijom koronavirusa  ne poduzimaju mjere prisilne naplate sve do 31. ožujka 2021. godine, predsjednik Upravnog vijeća Ante Žigman je kazao kako će Hanfa provjeriti koja se to društva nisu pridržavala preporuka. Što se tiče olakšavanja otplate, Žigman je kazao kako će se o reprogramu i smanjivanju iznosa kamate, ili čak potpunom oprostu, vjerojatno razgovarati između leasing kuća i klijenata idućeg proljeća. „To će ovisiti o poslovnoj politici pojedinog društva“, naglasio je Žigman.

Komentirajte prvi

New Report

Close