Oprez: Prevaranti haraju Zagrebom i kradu desetke tisuća kuna

Autor: Goran Jungvirth , 21. studeni 2019. u 10:02
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Policajci iz PU zagrebačke imaju ovih dana pune ruke posla zbog prevaranata koji haraju Zagrebom, u samo jednom danu (20.11.2019.) izvijestili su o četiri slučaja prevara teških desetke tisuća kuna.

Prevaranti posebno vrebaju starije građana pa bi bilo dobro upozoriti one koje znate da se pripaze.

Prijevara na kućnom pragu završila kriminalističkim istraživanjem

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 41-godišnjakinjom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo „Prijevara“.

'Sumnja se da je za sada nepoznata ženska osoba krajem rujna 2019. godine telefonom kontaktirala oštećenu 90-godišnjakinju te joj se lažno predstavila kao zaposlenica banke navodeći da će na njenu adresu doći navodni kolega zaposlenik banke i zamijeniti krivotvorene novčanice koje oštećena ima u svom domu. Krivotvorene novčanice, tada joj je rekla, zamijenit će za originalne novčanice strane valute. Oštećena je povjerovala prijevarnoj „priči“ osumnjičene te je na 23. rujna 2019. godine na njen kućni prag doista i došao osumnjičeni 41-godišnjak i lažno joj se predstavio kao zaposlenik banke, zbog čega ga je, povjerovavši mu, pustila u stan te na njegov zahtjev predala novac s kojim se on udaljio', naveli su iz policije.

Materijalna šteta pričinjena ovim kaznenim djelom iznosi oko 38 000 kuna.

Osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće je podnijeto Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, dok se kriminalističko istraživanje nastavlja.

Lažno se predstavili, otuđili novac pa dovedeni na kriminalističko istraživanje

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 48-godišnjakom i 46-godišnjakinjom zbog sumnje da su počinili kazneno djelo „Teška krađa“ iskorištavanjem bespomoćnosti ili drugog osobito teškog stanja druge osobe.

'Praćenjem takvih i sličnih kaznenih djela, policijski službenici s Črnomerca, prikupljajući informacije s terena, posumnjali su u moguću povezanost muškarca i žene s ovim djelom te započeli kriminalističko istraživanje.

Policijski službenici su daljnjim radom potvrdili sumnju da je prema unaprijed stvorenoj namjeri nepripadne imovinske koristi, 14. listopada 2019. godine oko podneva, 46-godišnjakinja nazvala oštećenu 89-godišnjakinju, lažno se predstavivši kao zaposlenica banke te joj rekla kako će na njezinu adresu doći drugi zaposlenik koji će preuzeti novčanice zbog provjere serijskih brojeva, a nakon čega će joj novčanice biti vraćene. Oštećena je u to povjerovala pa je tako osumnjičenog 48-godišnjaka, koji se lažno predstavio kao zaposlenik banke i koji je nakon telefonskog poziva doista i došao na njezin kućni prag, pustila u dom. S obzirom na teško zdravstveno stanje oštećene, osumnjičeni je po ulasku sam došao do sobe u kojoj je oštećena ostavila novac, te ga otuđio, priopćeno je.  

Materijalna šteta pričinjena ovim kaznenim djelom iznosi oko 90.000 kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće je podnijeto Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Ponudile medicinske usluge pa otuđile novac

U četvrtak, 14. studenoga oko 9 sati (prijavljeno 19.studenog) na Peščenici u Racinovoj ulici, 90-godišnjak je pustio u svoj dom nepoznatu žensku osobu koja je nudila medicinske usluge, potom je došla druga ženska osoba te su iskoristile nepažnju 90-godišnjaka i otuđile nekoliko desetaka tisuća kuna.

Drska krađa na Peščenici

'U ponedjeljak 30. rujna u popodnevnim satima (prijavljeno 19. studenoga), na Peščenici na Borongajskoj cesti, 86-godišnjak je pustio nepoznatu žensku osobu u svoj dom, a koja je iskoristila njegovu nepažnju i tijekom razgovora mu otuđila nekoliko desetaka tisuća kuna. Muškarac to djelo nije prijavio policiji, da bi mu dva mjeseca kasnije, jučer 19. studenoga na kućna vrata došla dvojica muškaraca koja su znala za prethodni događaj te to iskoristili da mu na prijevaran način otuđe još novaca, još nekoliko tisuća kuna', priopćeno je.

'Možda ste posramljeni što ste dozvolili biti prevareni, ali ako ne prijavite, prevarant će, dok broji od vas ukradene vrijednosti, vrebati novu žrtvu i novu priliku. S punim povjerenjem prijavite ovakve prijevare policiji na 192, poručili su iz policije.

Komentirajte prvi

New Report

Close