Oporba: Vladajuća većina i HDZ imaju ‘opasne namjere’, vlasništvo nekretnina ugroženo

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. srpanj 2023. u 11:53
Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Ilustracija

Devet oporbenih klubova zastupnika u Saboru u četvrtak su priopćili da vladajuća  većina, predvođena HDZ-om, ima “opasne namjere” u povodu izmjena Zakona o LNG terminalu, ustvrdivši kako se njima “ugrožava vlasništvo građana nad nekretninama”. 

Klubovi zastupnika SDP-a, Socijaldemokrata, Možemo, Mosta, IDS-a, HSS-a i RF-a, Fokusa i reformista, Centra i GLAS-a te Hrvatskih suverenista u priopćenju su naveli kako “žele upozoriti i zaštititi sve građane Hrvatske od opasnih namjera HDZ-a i njihovih trabanata” o izmjenama Zakona o terminalu za ukapljeni plin, kojima se, kažu, “ugrožava vlasništvo hrvatskih građana nad nekretninama”.

“Izmjenama Zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin na mala vrata se hrvatskim građanima želi podvaliti izvlašćivanje njihovih nekretnina izravno u korist tvrtke LNG Hrvatska d.o.o., umjesto dosadašnjih odredbi Zakona kojim su se nekretnine potrebne za izgradnju terminala izvlašćivale u korist Republike Hrvatske”, naveli su.

Oporba tumači kako to znači da će bilo koja nekretnina u Hrvatskoj moći prijeći u vlasništvo tvrtke LNG Hrvatska čiji su vlasnici HEP i Plinacro.

Ako izmjene Zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin dobiju zeleno svjetlo u Saboru, Hrvatska bi mogla ostati bez energetike, poručili su iz devet saborskih oporbenih klubova zastupnika.

“Iz posljednje plinske afere postalo je jasno da se imovina hrvatskih građana – pod budnim okom Andreja Plenkovića – rasprodaje u bescjenje. Takvim načinom upravljanja energetski sustav u Hrvatskoj namjerno se baca na koljena kako bi ga u budućnosti mogli preuzeti moćniji igrači. Analogno tome, hrvatski građani mogli bi ostati bez strateške grane – energetike”, ustvrdili su u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close