‘Oporavljamo se, planiramo nova ulaganja i širenje, no vozača je manje nego prije’

Autor: Darko Bičak , 30. studeni 2021. u 14:30
Platforma prijevoza na zahtjev posluje u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Rijeci, Zadru, Osijeku i Puli/S. Strukić/PIXSELL

Potražnja je na razini prije pandemije, ali ponuda se ne oporavlja toliko brzo pa su dulja čekanja i više cijene, kaže Šimatić.

Morena Šimatić, menadžerica Ubera za Hrvatsku kazala je da se ovaj taksi operater u našoj zemlji oporavlja nakon pandemijskih restrikcija te planira nastaviti s ulaganjima i širenjem. Ističe da su znakovi oporavka krenuli s povratkom velikog broja turista i vraćanjem broja zahtjeva za vožnje na pretpandemijske razine.

“To je omogućilo da naši vozači-partneri stanu na noge nakon vrlo teških pandemijskih mjeseci prošlih godinu i pol. Potražnja je na razini prije pandemije, ali kao i drugdje u Europi ponuda se još ne oporavlja toliko brzo, što je rezultiralo duljim čekanjem i povećanjem cijena”, kaže Šimatić.

Dodaje da je usprkos oporavku smanjen broj vozača kojih je, ističe, prije pandemije bilo na tisuće. “Tijekom ‘lockdowna’ 2020. i uz nastavak ograničenja u 2021. većina partnera-vozača nije vozila, nego su se vožnjama vratili početkom ublažavanja mjera.

Kako su mjere popuštale i turisti se počeli vraćati, oporavila se i potražnja, posebice ovog ljeta u gradovima na obali, ali i Zagrebu”, navodi Šimatić.

O nedavnim prosvjedima taksista Bolta i Ubera sredinom godine u Zagrebu, ističe da ova platforma poštuje pravo na prosvjed i ozbiljno shvaća pritužbe te da pozorno prati rasprave o novom Zakonu o radu i nada se da će se naći rješenje koje će uzeti u obzir posebnosti digitalne ekonomije i neće ograničiti vozače koji žele fleksibilno radno vrijeme.

U Hrvatskoj Uber posluje u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Rijeci, Zadru, Osijeku i Puli, a cilj je proširiti broj lokacija. Globalno je u 10.000 gradova u 71 zemlji. Prema podacima iz prve polovice 2021., globalno je imao 101 milijun mjesečno aktivnih korisnika platforme i približno 3,5 milijuna vozača i dostavljača.

Ovih dana je došla informacija o novom iskoraku dvaju pokretača Ubera u Hrvatskoj iz 2015. – Davora Tremca i Filipa Sturmana te Ivana Ivankovića koji su povukli vrijednu investiciju za svoj projekt poreznog alata koji tvrtkama poput Ubera olakšava plaćanje poreza širom svijeta.

Fonoa je skup API-jeva za lakšu automatizaciju plaćanja poreza na tržištima širom svijeta pa tako i Hrvatske, a u koji su Omers Ventures, Index Ventures, FJ Labs i Moving Capital uložili 20,5 milijuna dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close