Oporavljaju se Čateks i Jadran, Prvi maj na pragu stečaja, DTR nikako iz minusa

Autor: Božica Babić , 18. veljača 2015. u 22:00
Nastavlja se agonija tekstilaca: u Slavoniji propada tvrtka čija je povijest dulja od pola stoljeća/M. Mrkonjić/PIXSELL

Bankari su Prvom maju, koji je izašao iz predstečaja, odbili dati kredit, a bez njega nije moguće organizirati nastavak proizvodnje.

Odjevno-tekstilna industrija još prolazi poslovnu kalvariju. O tome ovih dana svjedoče dva primjera, jedan iz Istarske, a drugi iz Osječko-baranjske županije, čije su posljedice ukidanje gotovo 280 radnih mjesta.

Naime, gotovo istodobno ovoga su tjedna javnost zapljusnule vijest iz Labinštine, o odlasku talijanske tvrtke Benetton, koja je punih deset godina proizvodila odjevne predmete u poslovnoj zoni Vinež, te iz Laslova, gdje će također utihnuti šivaći strojevi u tvrtki Prvi maj. 

 

71,4milijuna

kuna prihoda imao je Čateks u 2014.

Selidba i stečaj
Poslovodstvo Benettona, objavljeno je, proizvodnju gasi najkasnije do 31. srpnja i bez posla ostavlja 159 radnika. Opremu i strojeve seli u vlastite pogone u Osijek, no ne spominje mogućnost novog zapošljavanja lokalnog stanovništva, nego će radnicima iz Labina ponuditi odlazak u Slavoniju, što vjerojatno nitko neće prihvatiti. Agonija s kojom se već godinama suočavaju zaposlenici tvrtke iz Laslova u najgrubljim crtama ocrtava naličje hrvatske gospodarske scene. Tvrtka iza koje je povijest dulja od pola stoljeća, koja je u zlatnim godinama zapošljavala više od 600 djelatnika, na pragu je stečaja, i to nakon što je izašla iz predstečajne nagodbe. Bankari su odbili dati kredit, a bez njega nije moguće organizirati nastavak proizvodnje.

U rukama vjerovnika i stečajnog upravitelja je odluka hoće li 130 zaposlenih na burzu ili će neki ipak možda opet sjesti za "singericu". Ni u zagrebačkom DTR-u, premda je aktualni vlasnik ulazeći u kompaniju u svibnju 2013. najavljivao ambiciozne planove, prošla godina nije donijela pozitivan učinak. Premda javno još nisu dostupni podaci o cjelogodišnjem poslovanju, oni za prvih devet mjeseci otkrivaju da je prihod DTR-a u 2014. iznosio 2,4 milijuna kuna, rashodi 5,5 milijuna, pa je iskazan gubitak veći od tri milijuna kuna. Najveći trošak su bruto plaće za 74 radnika, objašnjava u financijskom izvješću zamjenik člana Uprave Milan Carić te navodi kako bi puna zaposlenost proizvodnih kapaciteta mogla osigurati dostatan prihod i očuvati likvidnost. 

Ima uspješnih
Listu tvrtki s pozitivnim trendovima, čiji su podaci o poslovanju u 2014. dostupni, predvode Čateks i tvornica čarapa Jadran. Čateks je godinu zaključio s 71,4 milijuna kuna prihoda, četiri milijuna više nego 2013. Konačni rezultat i dalje je negativan, gubitak je iznosio 6,7 milijuna, manji je 50% u odnosu na 2013. Poslovne planove lani su im, kažu u Čateksu, srušili nerealizirani poslovi vezani uz javnu nabavu.Jadran je pak prihod na godišnjoj razini povećao za tri posto, na 56,9 milijuna kuna.

Dobra vijest je, ističe u financijskom izvješću direktor Vinko Barišić, što su unatoč smanjenju prodaje kroz izvoz za jedan posto ostvarili rast prodaje brenda Jadran, dok je pad zabilježen kod robnih marki. U Jadranu se nadaju da bi 2015. mogla donijeti novi uspjeh zbog uspostavljene isporuke novim kupcima (posrijedi su Muller Njemačka i Detroit socks Amerika) te rasta potražnje na ekskluzivnim programima brenda Jadran od 'starog' kupca Leder &Schuh-Humanica. 

Komentirajte prvi

New Report

Close