Opomene pred otkaz i smanjenja plaća zbog odbijanja pokazivanja covid potvrde i testiranja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. listopad 2021. u 09:54
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

KBC Zagreb priprema 11 opomena pred otkaz za djelatnike koji pri dolasku na posao već četiri dana odbijaju dati na uvid covid-potvrdu, odnosno testirati se, neslužbeno je potvrđeno Jutarnjem listu u najvećoj hrvatskoj bolnici.

Opomene se, navodni dnevnik u broju od petka, pripremaju, ali nadležni će još neko vrijeme pričekati s njihovim uručivanjem kako bi zaposlenicima dali još malo vremena da se predomisle.

Prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, od 4. listopada nitko na posao ne može ući ako nema valjanu covid-potvrdu ili negativni test – dokaze o koronastatusu koje za sada odbija predočiti 36 zaposlenika u zdravstvu i desetak u socijali.

Odbijanje pokazivanja potvrde i testiranja za djelatnike se tretira kao neopravdani nedolazak na posao i za taj dan neće dobiti naknadu, a uzastopna tri dana takvih nedolazaka, sukladno Zakonu o radu, smatraju se ozbiljnim kršenjem radnog odnosa te poslodavac može izreći opomenu pred otkaz i dati izvanredni otkaz ugovora o radu.

U KBC-u Sestre milosrdnice, bolnici u kojoj je u prva dva dana bilo najviše osoba koje se nisu htjele testirati, još nema opomeni pred otkaz. Kako doznaje dnevnik, razlog je isključivo to što još nitko nije tri dana za redom izostao s posla.

Naime, trojica zaposlenika koji su prvi dan odbili pokazati dokaz o statusu u međuvremenu su se testirali, jedan je predočio covid-potvrdu, četvero ih je otvorilo bolovanje, jedan zaposlenik otišao je na godišnji odmor, a jedna osoba imala je slobodan dan zbog dežurstva.

U socijali opomena pred otkaz zasad još nema, no svakako će biti umanjenja plaće. Prosvjedi ispred Centra za socijalnu skrb Split su završeni, saznajemo od ravnatelja Ante Bjaževića. Devet zaposlenika tri dana su svoje radno vrijeme proveli ispred ustanove jer su odbili testiranje ili predočenje digitalne covid potvrde. Danas, kaže nam Bjažević, priču smatra završenom, donosi Jutarnji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close