‘Operateri neće profitirati od Vladina poteza’

Autor: Marija Brnić , 28. srpanj 2016. u 22:00
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Smanjuje se naknada za pravo uporabe radiofrekvencijskog spektra, ali ne i mnoge druge.

Priprema smanjenja parafiskalnih nameta, među kojima je pojedinačno gledajući najveća ušteda predviđena na smanjenju naknade za pravo uporabe radiofrekvencijskog spektra, pozitivna je vijest ponajprije za korisnike usluga mobilne telefonije.

Iz dokumenta koji je usvojila Vlada ne navode se detalji o samoj mjeri, ni datum mogućeg početka njezine primjene, no sami operateri ne očekuju bitniji izravan utjecaj mjere na njihovo poslovanje. To je, ocjenje Jasminka Martinović, direktorica HUP-Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti, korak u pravom smjeru za razvoj povoljnije klime za poslovanje te povećanje održivih investicija u RH, no riječ je o samo jednoj od naknada koju operateri pokretnih komunikacija uplaćuju u državni proračun.

Točnije, to je naknada za svaku krajnju radijsku postaju u javnoj mreži mobilnih komunkacija, a koju su dosad u iznosu od 5 kuna mjesečno plaćali jedino post-paid korisnici, pa će, zapravo, najavljenom mjerom oni biti izjednačeni s pre-paid korisnicima, koji za svoje bonove dosad nisu plaćali takvu naknadu. Ukidanje te naknade, kojim će se građanima u džepu ostaviti godišnje oko 90 milijuna kuna, a tvrtkama 40 milijuna, posredno će povećati potrošnju, no na poslovanje samih operaterima imat će neutralan učinak.

S njihovog stajališta, naime, potrebno je smanjenje neporeznih davanja proširiti i na ostale naknade iz Pravilnika o plaćanju naknada za pravo uporabe adresa, brojeva i radiofrekvencijskog spektra, a posebice naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra za javne mreže pokretnih komunikacija, koja je prije dvije godine utrostručena, a na što su operateri burno reagirali jer za to tadašnja vlada nije imala obrazloženja izuzev punjenja proračuna.

"Mišljenja smo da bi se postupnim ili jednokratnim smanjenjem te naknade na razinu od prije dvije godine otklonilo najznačajnije neutemeljeno neporezno opterećenje na poslovanje operatora pokretnih komunikacija. Time bi se pružio značajan poticaj daljnjim investicijama i inovacijama u razvoj telekomunikacijske mreže i usluga, kao i implementacijo usvojene Strategije razvoja širokopojasnoga interneta u Hrvatskoj", poručuje Jasminka Martinović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close