Općina Pićan i ROCKWOOL zatvorili svih pet sudskih tužbi

Autor: Marta Duić , 01. prosinac 2016. u 16:07
Foto: ROCKWOOL

Kao dio ovog sporazuma, ROCKWOOL se složio platiti Općini Pićan iznos od 11,5 milijuna kuna.

Nakon više od 2 godine pregovora, Općina Pićan i ROCKWOOL pronašli su način za suradnju i suživot te odlučili potpisati sporazum prema kojem obje strane zaustavljaju sve međusobne sudske tužbe.

Tijekom potpisivanja naglasili su da je sporazum o nagodbi kojeg su potpisali vrlo pozitivan i konstruktivan korak naprijed te istaknuli kako su se složili da je sada pravo vrijeme za zatvaranje svih otvorenih pitanja koja su imala negativne posljedice za obje strane, ne samo u financijskom već i društvenom smislu.

˝S ovim sporazumom smo i formalno okončali sve naše sporove i okrenuli novu stranicu naše suradnje i međusobne podrške. Nema više sudskih sporova. Moramo zajedno raditi na dobrobit svih nas. Težimo odnosu koji je profesionalan, miran i uspješan, upravo onakav kakav odnos imamo sa svim ostalim poduzetnicima na našem području", izjavio je Ivan Franković,  načelnik Općine Pićan. 

Alberto Petro i Aleks Fonović, članovi uprave tvrtke ROCKWOOL Adriatic opisali su nagodbu kao iznimno važnu za obje strane. ˝Ovaj sporazum nadilazi lokalni značaj, jer ovo nije samo priča između jedne općine i jedne tvrtke. Izuzetno je bitan za investicijsku klimu u Hrvatskoj općenito, te zato ima i međunarodni značaj. Svi znamo da je naša priča bila u središtu pozornosti kada se govorilo o barijerama prema stranim ulagačima u Hrvatskoj", poruičili su iz ROCKWOOLA.

Načelnik Franković objasnio je i zašto je Vijeće Općine Pićan odobrilo ovaj sporazum: "Niti jednoj općinskoj vlasti nije u interesu potezati se po sudovima s tvrtkom koja zapošljava lokalne ljude, koja pokreće gospodarske aktivnosti u Istri i šire i za druge manje tvrtke, a u isto vrijeme je važna za budžet općine. Kako saznajemo direktno iz Rockwoola, početkom ove godine investirali su 3 milijuna eura u ugradnju spaljivača ispušnih plinova tragom novijih tehnoloških rješenja i najavom strožih graničnih vrijednosti emisija, a prema usklađivanju s EU direktivom o industrijskim emisijama. Upravo ugradnja uređaja za dodatno spaljivanje ispušnih plinova je bio naš alternativno postavljeni tužbeni zahtjev u sporu pri Trgovačkom sudu. Osim toga, primili smo informacije o investicijama kojima kontinuirano rade na smanjenju potencijalnog utjecaja tvornice na okoliš a kojeg će Općina Pićan i dalje pratiti“, kaže Franković.

Alberto Petro je pojasnio kako stabilan i konstruktivan odnos s lokalnom zajednicom utječe na stabilno i sigurno poslovanje tvrtke. Ističe kako su stabilnost i sigurnost  važan faktor za dobro poslovanje i uvjereni su da će potpisivanje ovog sporazuma pozitivno utjecati na obje strane.

Kao dio ovog sporazuma, ROCKWOOL se složio platiti Općini Pićan iznos od 11,5 milijuna kuna koji približno odgovara povećanom iznosu komunalne naknade sukladno odluci Općine Pićan za razdoblje od siječnja 2014. do kraja prosinca 2016. a koji je bio razlogom nekoliko sudskih sporova.

Načelnik Franković je pojasnio u što će biti uložen spomenuti novac: "Prije svega ovo nije priča o novcu. Ovo je priča o budućnosti Općine. Radi se o interesu cijele Općine i svih njenih stanovnika. Namjeravamo uložiti taj novac u različite projekte na način da svaka obitelj u Pićnu osjeti koristi od njega. Zaključenjem ovog Sporazuma biti ćemo u mogućnosti ostvariti projekte i investicije kojim ćemo nastojati udovoljiti željama i potrebama naših građana", zaključuje Franković.

Komentirajte prvi

New Report

Close