Opatovina projekt bez sudske nagodbe, jamci nebitni

Autor: Suzana Varošanec , 16. ožujak 2016. u 15:33
Sandi Šola/Goran Stanzl/PIXSELL

Za plan restrukturiranja glasovalo premalo vjerovnika, a 14 jamaca po mišljenju suda nije smjelo glasovati.

Predstečajna nagodba Opatovine projekt, nekretninske tvrtke koju vodi Petar Šola inače poznate po tisućama četvornih metara kupljenih prije krize na zapadnom dijelu Zagreba, na Trgovačkom sudu u Zagrebu pala je u vodu.

Naime, nedavno održano ročište za glasovanje završilo je sudskim rješenjem o odbačaju, a razlog se nalazi u redovima vjerovnika koji nisu podržali plan. Konkretnije, na sudu su za plan glasovali vjerovnici čije tražbine iznose 58,42 milijuna kuna, što čini 64,92%, odnosno manje je od dvije trećine vrijednosti ukupno utvrđenih tražbina. To je i navedeno u prvostupanjskom rješenju u kojem je sud utvrdio kako ukupan iznos tražbina za potrebe glasovanja iznosi 89,9 milijuna kuna.

Postoji mogućnost žalbe, ali nismo doznali je li predmet završio na Visokom trgovačkom sudu. Sud je u cijelosti sukladno zakonu uskratio pravo glasa za 14 vjerovnika koje će dužnik namirivati tek u slučaju regresne obveze. Riječ je o jamacima čije tražbine iznose 523,9 milijuna kuna, a za sudski dio postupka pokazale su se nebitne. Riječ je o 10 tvrtki te četiri fizičke osobe, između ostalih to su i Petar, Sandi i Marija Šola. Svim jamcima tražbina je na Fini ispravno utvrđena u iznosu od po 37,4 milijuna kuna, no glasati na sudu ne mogu. U predstečaju je plan restrukturiranja bio premoćno izglasan, no prema mišljenju navedenog suda te tražbine jamaca Fina je utvrdila u skladu sa zakonom.

Fina je inače svojim rješenjem utvrdila "da su vjerovnici sudjelovali u glasovanju sa ukupnim iznosom tražbina od 576,5 milijuna kuna, te je za plan glasovalo ukupno 94,54%". Također, i dužnik je, kaže  sud, u skladu sa zakonom naznačio da je tražbine s osnova jamstva dužan u navedenom iznosu ispuniti samo u slučaju da nastupi regresna obveza. Prema stanju spisa, pak, sud nije utvrdio da bi bilo koji od 14 jamaca platio bilo što u ime predstečajnog dužnika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close