Biser Jadrana na udaru bagera: U manje od godinu dana devastirana je zelena oaza, traže pomoć države

Autor: Poslovni.hr , 11. svibanj 2023. u 08:54
Foto: Unsplash

Apeliraju na državne inspekcije da se više angažiraju u zaustavljanju neželjenih pojava u prostoru. Od Vlade traže izmjenu zakonske regulative kojom bi jedinicama lokalne samouprave omogućila aktivniju ulogu u borbi protiv apartmanizacije.

Na području Opatije otvoreno je na desetke gradilišta što prijeti devastacijom okoliša turističkog područja. Iako je 2021. izmijenjena prostorno-planska dokumentacija, u međuvremenu je stiglo 250 nadopuna zahtjeva investitora. Grad nema ovlasti spriječiti betonizaciju pa je pozvao državne službe da podrže njihovu borbu protiv devastacije, piše HRT.

Mnogo je velikih gradilišta u Opatiji, a jednim od njih u manje od godinu dana devastirana je zelena oaza u kojoj su mještani brali šparoge, a turisti uživali u šetnji i pogledu.

“Najgore od svega je cesta koju su presjekli na pol i betonski dio pomakli u privatni teren, a riječ je o jedinom prilazu kućama”, kaže Opatijac Nikola Turina.

Omogućile su to nedorečene i nejasne zakonske odredbe te nedovoljna prisutnost inspekcija, što dodatno ohrabruje pojedine investitore pa su ovakvi prizori uobičajeni, tvrde u gradu Opatiji. Unatoč moratoriju na grube građevinske radove od 1. lipnja do 15. rujna, Opatiju ni ove turističke sezone buka unutrašnjih građevinskih radova neće zaobići.

“Zamislite kako je čovjeku koji ima apartmane, kako da on objasni gostima da treba proći 24 sata da na snagu stupi rješenje ili zabrana. Ono što tražimo cijelo vrijeme – ako nema dovoljno inspektora dajte nam ovlasti da nešto konkretno poduzmemo”, rekao je Filip Vlah, pročelnik za komunalni sustav Grada Opatije.

Apeliraju na državne inspekcije da se više angažiraju u zaustavljanju neželjenih pojava u prostoru. Od Vlade traže izmjenu zakonske regulative kojom bi jedinicama lokalne samouprave omogućila aktivniju ulogu u borbi protiv apartmanizacije.

“Mi smo novim prostornim planom zaštitili prostor ispod Nove ceste. Nema više gradnje, rekonstrukcija je u postojećim gabaritima, međutim ja stvarno ne znam koliko će još objekata niknuti jer je to zakonodavac dozvolio. Žalili smo se institucijama koje nas odbijaju i sve završi na vrhu resornog ministarstva”, navodi gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin.

Opatija je zato odlučila pokrenuti novi postupak izmjene prostorno-planske dokumentacije kako bi se smanjilo područje gradnje i onemogućila ondje gdje nema odgovarajuće infrastrukture. Definirat će se i prihvatljiva arhitektonska rješenja za grad koji je kolijevka hrvatskog turizma.

Komentirajte prvi

New Report

Close