Oni znaju kako privući ljude u svoj kraj: Obitelj s petero djece biti će bogatija za 372 tisuće kuna

Autor: Poslovni.hr , 08. svibanj 2019. u 11:13
Foto: Getty Images

2001. godine u vrtiću je bilo 11 djece, danas ih je 77. Do škole njihov boravak u vrtiću financira Općina.

Otok Vir nekoć je bio simbol ilegalne gradnje, a danas je mjesto koje se hvali demografskim skokom. Prije osam godina imao je oko tri tisuće stanovnika, a prema zadnjim podacima ima ih gotovo pet tisuća.

Ravnateljica Dječjeg vrtića "Smješko" na Viru govori kako im je zgrada vrtića nova, u njoj su tek šestu godinu, a već im je postala premala, piše Dnevnik.hr

Naime, 2001. godine u vrtiću je bilo 11 djece, danas ih je 77. Do škole njihov boravak u vrtiću financira Općina.

"Godišnje po djetetu izdvajamo 30 tisuća kuna", objašnjaca Ivana Bačić,ravnateljica dječjeg vrtića "Smješko".

Virani djeci ne plaćaju ni udžbenike, a ne brinu ni o opstanku otočne škole. Demografska slika pozitivna je i u školskim klupama. Od 170 djece, 83 djece pohađa područnu školu. No Općini je cilj i izgradnja osnovne škole.

Objašnjavaju kako je sve više onih koji ovo mjesto biraju kao adresu stanovanja. Ovaj bračni par ovdje je doselio s Krka.

"Priča je ta da se ukazala prilika za boljim radnim mjestom, meni i supruzi, i jednostavno smo se preko noći odlučili dođi na otok Vir", objašnjava Srđan Liverić, stanovnik Vira. 

Maleni Mauro jedan je od najmlađih stanovnika Vira, a novca na računu već ima. Roditelji su mu naknadu od 12.000 kuna, koliko su dobili za njegovo rođenje, stavili na štednju. 

Dvostruko veći iznos Općina daje za drugo dijete. Za treće dijete Vir izdvaja 48 tisuća, za četvrto 96, dok za peto dijete iz općinske blagajne odlazi 192 tisuće kuna. Tako će obitelj s petero djece biti bogatija za čak 372 tisuće kuna!

Porodiljne naknade među najvećima su u Hrvatskoj. Iz Općine poručuju da to nije slučajno – na projektu demografskog oporavka otoka radi se posljednjih 15 godina.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zato svi vikendaši imaju maksimalne moguće naknade za sve što se zakonom smije naplatiti makar su cca 2 mjeseca godišnje na Viru…

New Report

Close