Oni su pobjednici Dana hrvatskog sira

Autor: Agencija VLM , 22. travanj 2013. u 14:25
Mladen Šurbek iz mini mljekare Veronika iz Desinića; Photo: Matija Topolovec/PIXSELL

Mali mljekari sudjeluju s 10,5 posto u ukupnoj preradi mlijeka u Hrvatskoj, što ih po veličini svrstava odmah iza Dukata i Vindije.

U Desiniću su proteklog vikenda održani Osmi dani hrvatskih sireva Udruge hrvatskih malih mljekara. Ova je udruga osnovana 2006. godine, a danas u svom sastavu ima 23 male mljekare iz svih krajeva Hrvatske. Zajednički udio svih članica u ukupnoj preradi mlijeka u Hrvatskoj iznosi 10,5 posto, što ih po veličini svrstava odmah iza mljekara Dukat i Vindija. Otkupljuju mlijeko od 2300 kooperanata i zapošljavaju 660 osoba. Sveukupni pobjednik desinićkog sajma je kozji sir Capra mljekare Biogal d.o.o iz Donjeg Daruvara, vlasnice Melita Pokorny. Biogal je osvojio i još dva zlata i to za kozji sir Tartufek i namaz od bijelog tartufa.

 Bez vlastitog uzgoja

 – Proizvodim kravlje, polutvrde i tvrde te dimljene sireve s dodacima čili papričice, zelenog bibera i crnog tartufa te kozje sireve od crnog tartufa. Nemamo vlastitog uzgoja stoke, jer je nemoguće kvalitetno obavljati oba posla, već naša mljekara dnevno otkupljuje dvije tisuće litara kravljeg mlijeka te u sezoni oko 500 litara kozjeg mlijeka, što je sveukupno oko 700 tisuća litara godišnje. Mlijeko otkupljujemo od 25 svojih stalnih koopreanata – rekla nam je šampionka izložbe Melita Pokorny.

 U Desiniću je bilo izloženo 30 mliječnih proizvoda – jedno mlijeko, dva vrhnja, jedna sirutka, dva jogurta, jedan maslac, jedna stepka, četiri svježa sira, dva mliječna namaza, jedan ekstra tvrdi sir te osam polutvrdih i osam tvrdih sireva. Za te je proizvode dodijeljeno ukupno 16 zlatnih, četiri srebrne i šest brončanih medalja. Najviše odličja osvojila je desinićka mini mljekara Veronika koja je dobila četiri zlatne medalje za svježe mlijeko, svježi sir, sirutku i zagorski maslac, srebra za Stepko i domaće kiselo vrhnje te broncu za tekući jogurt.

 Priznanja – motiv za rad

 – Ovakvim izložbama želimo dokazati da i mi mali mljekari možemo raditi vrhunske proizvode. Ova priznanja jako nam puno znače i meni kao vlasniku, a još više mojim djelatnicima, njih 80-ak, koji time sigurno dobivaju veći motiv za rad – rekao nam je vlasnik Veronike Mladen Šurbek, inače i predsjednik Udruge malih mljekara.    

Komentirajte prvi

New Report

Close