Top lista dužnika. Ova tvrtka potukla je sve dosadašnje rekorde. Imaju čak 61,4 milijuna eura duga

Autor: Marija Brnić , 02. studeni 2023. u 14:30
Porezna uprava Ministarstva financija podatke o najvećim poreznim dugovanjima ažurira jednom godišnje, krajem listopada/IGOR KRALJ/PIXSELL

Na novoj poreznoj listi više od 34.000 dužnika, država traži više od 1,3 mlrd. eura.

Slučaj Škugor i malverzacije s Ininim plinom koji je obilježio prošlu godinu, tek je sada vidljiv i na poreznom “stupu srama”.

U upravo ažuriranim podacima, koje Porezna uprava Ministarstva financija ažurira jednom godišnje, krajem listopada, OMS-Upravljanje najveći je porezni dužnik u Hrvatskoj, i to s dosad rekordno visokim dugom od 61,4 milijuna eura duga (ili u kunama 462,5 milijuna).

Toliki dug ovom je poduzeću u vlasništvu Gorana Husića i Josipa Šurjaka prema podacima na “listi srama” utvrđen s osnova poreza na dobit.

601

milijun eura poreznoga duga utvrđeno je građanima s dugovima većim od 1990 eura

Upala tvornica duhana
Prema podacima Poslovna.hr, tvrtka OMS-Upravljanje u prošloj je poslovnoj godini uprihodila ukupno 159 milijuna eura, a neto dobit iznosila je 112 milijuna, dok je godinu ranije, kada se pokrenuo biznis s plinom, ostvarila nešto manje od 30 milijuna eura prihoda i godinu zaključila s 15,6 milijuna neto dobiti.

Slučaj s preprodajom plina u međuvremenu je nestao iz fokusa javnosti, vjerojatno i stoga što protiv protagonista, vlasnika OMS-Upravljanja i Ininog direktora u odjelu za trgovinu plinom Davora Škugora, optužnica još nije podignuta, jer se, koliko je poznato, čeka rezultate dodatnih vještačenja.

No, OMS u međuvremenu nema poslovnih aktivnosti, ima blokiran račun i pokrenut je ubrzani stečajni postupak tvrtke, koji je još u tijeku. Prema izvješću stečajnog upravitelja, utvrđena su ukupna dugovanja OMS-Upravljanja od 62,45 milijuna eura.

Od tvrtki u stečaju, kada je riječ o poreznim dužnicima iz redova pravnih osoba, u pravilu je petina dužnika u tom postupku ili i korak dalje, u fazi likvidacije i brisanja. Među prvih sto poreznih dužnika u stečaju, likvidaciji ili pokretanju stečaja ih je čak 37.

Tako je i drugorangirani najveći dužnik Damex gradnja, tvrtka u vlasništvu Marinka Mikulića, kojeg su mediji prozvali “kraljem papira”. Damex se na ovoj listi već dugo nalazi, lani je bio na prvom mjestu, a na novoj listi dug mu je ostao nepromijenjen, 24,8 milijuna eura.

Petina u stečaju ili korak dalje

U pravilu je petina dužnika u postupku stečaja ili i korak dalje, u fazi likvidacije i brisanja. Među prvih sto poreznih dužnika u stečaju, likvidaciji ili pokretanju stečaja ih je čak 37.

Posve novi poduzetnik na toj neslavnoj listi je Tvornica duhana Udbina, poznata kao jedini proizvođač duhana za motanje u Hrvatskoj. Tvrtka sa sjedištem u Zagrebu i 30-ak zaposlenih lani je ostvarila 1,68 milijuna prihoda i godinu zaključila s gubitkom. U postupku je predstečajne nagodbe, a državi za poreze i druga davanja duguje više od 22 milijuna eura, što ju je stavilo na treće mjesto najvećih dužnika.

No, osim same tvrtke, na listi poreznih dužnika, i to onih iz redova građana, nalaze se i njezina dva vlasnika, Željko i Josip Mrvelj, te direktor Josip Maslać. Ovaj trojac ujedno drži i prve pozicije na “listi srama” u kategoriji građana, a svaki od njih duguje 21 milijun eura.

Sve više jdoo-a
Među najvećim dužnicima među kompanijama i dalje stoji Ante gradnja u stečaju, tvrtka poduzetnika Ante Jurkovića, koja je na popisu Porezne uprave još od 2016., a dužna je 11,8 milijuna eura. Među rekorderima koji se na poreznoj listi duga nalaze još od samog početka njenog objavljivanja, iz vremena kada je ministar financija bio Slavko Linić, nalazi se propali splitski proizvođač vina i pića Dalmacijavino u stečaju, s dugom od 9,75 milijuna eura.

Među rekorderima je i ove godine Gran Sol Adria, koja je od početka prošle godine u blokadi, te prema podacima Poslovna.hr nema poslovnih aktivnosti, ali vuče dug državi u visini od gotovo 9 milijuna kuna.

Iako su na listi poreznih dužnika i dalje prisutna poduzeća koja su dobro znani dužnici i u stečaju su, primjerice još je na listi davno propali DIOKI, sve je vidljiviji porast malih i mladih tvrtki osnovanih kao jdoo, a koje imaju visoke prihode i porezne dugove. No, sektorski gledano, za oko zapinje učestalost pojave građevinskih i tvrtki iz nekretninskog biznisa među poreznim dužnicima, kao i da u velikom broju vlasnici tih tvrtki imaju još nekoliko, pa i desetak tvrtki u istom biznisu.

Među poznatijim dužnicima na novoj listi su Brodosplit (1,1 milijuna eura) i pulsko brodogradilište Uljanik Brodogradnja 1856 (732 tisuće eura), ali i Imunološki zavod d.d. (292 tisuće), te čak i javne institucije poput Sveučilišta u Zagrebu (1,2 milijuna eura), te Muzej za umjetnost i obrt (157 tisuća).

Iz redova obrtnika i dalje je u vrhu Liste nekadašnji brodograditelj Mirko Rapić, koji vodi sudsku bitku s državom, ali mu i dalje stoji zabilježen dug od 2,9 milijuna eura.

Ukupno je na popisu poreznika ove godine pobrojano nešto više od 34 tisuće dužnika od kojih država potražuje više od 1,3 milijarde eura. Od toga, najbrojniji i s ukupno najvećim dugom su građani, koje se na stup pribija za dugove veće od 1990 eura. Njih je ukupno 28.642 i duguju 601 milijuna eura.

Krenuli sa 4 milijarde
U skupini fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost nalazi se 3930 dužnika od kojih država potražuje gotovo 173 milijuna eura, dok tvrtke i druge pravne osobe, a ukupno ih je 1541, duguju nešto više od 550 milijuna eura.

Usporede li se lanjski podaci, broj poreznih obveznika se smanjio, ali su porasla dugovanja, jer na listi iz 2022. bilo je gotovo 36 tisuća dužnika, ali su njihove obveze iznosile 1,13 milijarde eura. Inače, prije 11 godina, kada je objavljena prva lista, na njoj su bila imena 7 tisuća tvrtki, 13 tisuća obrta i čak 102 tisuće građana, a dug je gotovo dosegnuo 4 milijarde eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close