‘Omogućit ćemo distributerima prosječni pad cijene goriva do 0,5 kn’

Autor: Darko Bičak , 15. ožujak 2022. u 22:00
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić/S. Strukić/PIXSELL

Nova formula za izračun cijena goriva trebala bi, ističe, donijeti niže cijene u narednim tjednima i mjesecima.

Vlada će sutra donijeti uredbu kojom će radi suzbijanja poskupljenja goriva, distributere do kraja godine osloboditi obveze umješavanja biogoriva u dizel i benzin, najavio je jučer ministar gospodarstva i zaštite okoliša Tomislav Ćorić.

Ministar je nakon sudjelovanja na konferenciji “Potrošač u svijetu digitalnih financija” rekao da će Vlada porastu cijena doskočiti promjenom određenih uredbi na sjednici Vlade u četvrtak, a što će, po njegovim riječima, omogućiti distributerima prosječni pad cijene do pola kune.

Dodao je kako učinke tog poteza očekuje u narednim tjednima te da će nova pravila vrijediti do kraja ove godine. Nova uredba trebala bi stupiti na snagu idući tjedan.

Trenutno je obveza distributera da umiješaju određenu količinu biogoriva u dizel i benzin, a oni koji to ne čine se penaliziraju s obzirom na europske direktive i zelenu politiku.

Nova formula za izračun cijena goriva trebala bi, ističe, donijeti niže cijene u narednim tjednima i mjesecima.

Napomenuo je da je početak ovog i kraj prošlog tjedna donio smanjenje referentnih cijena nafte te da bi, ako se tako nastavi danas i idućih dana, sljedeći tjedan trebao donijeti značajno smanjenje cijena naftnih derivata u Hrvatskoj.

Trenutno se, dodaje, ne razmišlja o snižavanju PDV-a na gorivo.

Komentirajte prvi

New Report

Close