Posao u državnoj službi sve manje privlačan

Autor: Poslovni dnevnik , 13. travanj 2023. u 07:11
Foto: Pixabay

U anketi provedenoj na 1800 ispitanika, 40 posto državnih službenika izjasnilo se da je zadovoljno radnim mjestom, što je ispod nacionalnog prosjeka.

Rad u državnom sektoru postao je neatraktivan zbog plaća koje su ispod državnog prosjeka, malih mogućnosti napredovanja te nemogućnosti utjecaja na odluke koje se moraju provoditi, istaknuo je u srijedu na okruglom stolu “Kako privući radnike u državni sektor” profesor na Filozofskom fakultetu Dragan Bagić.

U anketi provedenoj na 1800 ispitanika, 40 posto državnih službenika izjasnilo se da je zadovoljno radnim mjestom, što je ispod nacionalnog prosjeka, naveo je Bagić. Oko 30 posto ih razmišlja o promjeni poslodavca, što je iznad prosjeka (25 posto), pa nam prijeti daljnji odljev zaposlenika iz državne službe.

Tek je 11 posto zaposlenika zadovoljno primanjima, što je također znatno ispod nacionalnog prosjeka, rekao je Bagić, upozorivši da su u državnim službama plaće zbog inflacije realno pale i zaostaju znatno više no u realnom sektoru.

Nastavi li se takav trend državni sektor neće biti održiv, smatra Bagić te napominje kako su državni službenici zbog odluka na koje nemaju utjecaj, a dužni su ih provoditi, često prvi na udaru građana.

Načelnica Uprave za službenički sustav Ministarstva pravosuđa Sanda Pipunić rekla je kako su državni službenici nezadovoljni primanjima, radnim uvjetima kao i drugim aspektima posla. Mlađe generacije, tzv. milenijalci, češće mijenjaju poslodavca i traže fleksibilnije radne uvjete kako bi mogli uskladiti poslovne i obiteljske obaveze.

Nedovoljno je službenika s kompetencijama na ključnim mjestima, a državni službenici na nižim razinama nedovoljno sudjeluju u odlučivanju, upozorila je Pipunić.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Bit će nategnuto na slijedećim izborima. Tko za što je sve moguće.

 

PANIKA U HDZ-u, ZNAJU DA JE DVA KORAKA ISPRED! Svi strepe od Milanovićevog prepredenog plana: Ovo bi mogao biti ‘šah mat’

Samo podobni mogu napredovati, zna se koji, klasika …….nije bitno znanje, bitna je iskaznica….

New Report

Close