Okosnica agrara i dalje OPG-ovi, no ‘ispala’ je regionalizacija

Autor: Marta Duić , 16. lipanj 2020. u 22:00
Plan je do 2030. godine povećati tov svinja iz domaćeg uzgoja za 35 posto/GettyImages

Vodili smo računa o specifičnosti naše proizvodnje i potrebama poljoprivrednika u Hrvatskoj, kaže ministrica.

Ministarstvo poljoprivrede u utorak je u Vukovaru započelo seriju predstavljanja nacrta buduće hrvatske strategije poljoprivrede i strateškog razvoja akvakulture diljem Hrvatske, a idući su na redu Metković i Split.

Kako ističu iz resornoga ministarstva, strategija poljoprivrede definira ciljeve hrvatske poljoprivredne politike za razdoblje od 2020. do 2030. godine i navodi aktivnosti koje će doprinijeti ostvarenju tih ciljeva, a ujedno opisuje i kako će se ti ciljevi ostvariti i kakav je financijski okvir.

Na prvom predstavljanju nacrta ministrica Marija Vučković istaknula je da obiteljska poljoprivredna gospodarstva ostaju okosnica hrvatske poljoprivrede i poručila kako ih moraju i planiraju ojačati.

Novac i iz proračuna
Za početak to misle provesti kroz pravedniju raspodjelu izravnih plaćanja potpora dohotku. U strategiji stoji i kako je u planu bolje i snažnije povezivanje ratarske proizvodnje s prerađivačkom industrijom i stočarstvom. Primjerice, plan je do 2030. godine tov svinja iz domaćeg uzgoja povećati za 35 posto, a sektor govedarstva za 20 posto.

Ipak, Vučković upozorava kako se nijedan planirani rast u sektorima neće moći ostvariti bez povećanja produktivnosti domaće poljoprivrede za 125 posto. Kako ističu iz ministarstva, u strategiji su vodili računa o specifičnosti naše poljoprivredne proizvodnje i potrebama hrvatskih poljoprivrednika, no ona je ipak uklopljena u širi europski kontekst kojega određuju zajednička poljoprivredna politika EU te nedavno usvojene strategije ‘Od polja do stola’ te ‘Strategija bioraznolikosti’.

Jakopović

Ako ciljevi nisu ambiciozni, veće su šanse za zabušavanje. Proizvodnja do 2028. bi se trebala udvostručiti.

Na predstavljanju nacrta ministrica se pohvalila i kako su u okviru Programa ruralnog razvoja dosad ugovoreni projekti ukupno vrijedni 13 milijardi kuna, a više od osam milijardi od toga je već isplaćeno. Poručila je i kako će se razvoj poljoprivrede u narednih deset godina godine financirati djelom i iz državnog proračuna, a ne samo EU novcem.

Navela je i kako se preko Programa ruralnog razvoja u Hrvatskoj gradi ili je već izgrađeno 17 projekata navodnjavanja za područje od 7000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a u planu je da se kroz naredne četiri godine pod navodnjavanje stavi još 7000 hektara.

Unapređenje akvakulture
Inače, izrada ove strategije započela je prije dvije godine u suradnji sa stručnjacima Svjetske banke te predstavnicima i znanstvenicima Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka. Zamjerke i potencijalne probleme koji se vide ‘na prvu’ iz strategije za Poslovni dnevnik komentirao je Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

“Zasad nismo detaljno ulazili u nacrt, samo u neke osnovne smjernice i točke, no odmah vidimo gdje bi moglo biti problema. Za početak nigdje se ne spominje riječ regionalizacija, a ona je hrvatskoj poljoprivrede itekako potrebna. Zatim, tu su proizvodno vezana plaćanja, odnosno potpore i vječni problem niske povezanosti proizvodnje i prerade. Naime, naši primarni poljoprivrednii proizvodi se izvoze, a možemo i više od toga. Svjetska banka ima svoj stav, a poljoprivrednici s terena svoj i tu se nameće pitanje treba li slušati konzultante ili ljude koji su maksimalno posvećeni poljoprivrednoj proizvodnji i od nje i za nju žive. Možda toga bude kasnije u akcijskim dokumentima, ali zasad su to problemi koji se naziru iz nacrta”, objašnjava Jakopović.

125

posto treba povećati produktivnost domaće poljoprivrede da bi se ostvario rast u svinjogojstvu i govedarstvu

Istaknuo je i kako smatra da postoci i smjernice nisu baš tako ‘bajni’ kako bi mogli biti, posebice za svinjsku proizvodnju koja bi i da naraste po spomenutim smjernicama i dalje bila preniska. “Kad bi se planirani rast ostvario i dalje bismo bili na 50-ak posto, a ovdje ipak govorimo o razdoblju od deset godina, što nije baš mali period. Trebali bismo biti ambiciozniji. Što se tiče poljoprivredne proizvodnje i njene razine iz 2018. godine, u tih deset godina koje su pred nama ona bi se morala barem udvostručiti. Ako ciljevi nisu ambiciozni, veće su šanse za zabušavanje”, upozorava Jakopović.

Jedan od ciljeva strategije poljoprivrede je i unapređenje sektora akvakulture, a uzgajivačima će se omogućiti da kroz transformaciju proizvodnih procesa i unaprjeđenje proizvodnje postanu konkurentniji i na domaćem i na vanjskim tržištima.

Na stranicama ministarstva stoji kako će se u akvakulturi poticati i integrirani teritorijalni razvoj ruralnih i obalnih područja, voditi briga o prirodnim resursima i gospodarskim ulaganjima koja doprinose unaprjeđenju proizvodnje i modernizaciji gospodarstva te povećanju zaposlenosti lokalnog stanovništva i podizanju životnog standarda u tim područjima.

Komentirajte prvi

New Report

Close