Oko tisuću radnika Varteksa u štrajku, traže plaće

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. prosinac 2012. u 14:12
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Oko tisuću radnika Varteksa danas je u štrajku, a traže isplatu zaostalih plaća za rujan i listopad.

 Oko tisuću radnika Varteksa danas je u štrajku, a traže isplatu zaostalih plaća za rujan i listopad.

Radnici Varteksa okupili su se ispred zgrade uprave nezadovoljni jer, kako kažu, nema novca za njihove plaće iako "rade punom parom" i na skladištu nema robe jer je sva isporučena.

S druge strane, kako navode, menadžeri u kompaniji primaju plaće na vrijeme.

Prosvjednicima se obratio predsjednik uprave Varteksa Zoran Košćec koji ih je izvijestio da uprava pokušava osigurati novac za isplatu plaća za rujan.

Njegovo obraćanje radnici su popratili uvredama na račun njega i uprave.

Varteks ima oko 2.100 zaposlenih, a u prvom je polugodištu ove godine Varteks grupa poslovala s gubitkom od 30,8 milijuna kuna.

Varaždinska tekstilna tvrtka već je dulje vrijeme preopterećena nelikvidnošću zbog složene gospodarske situacije, ali i kreditne obaveze i dugovi opterećuju normalno poslovanje tvrtke, a čelništvo Varteksa poručuje kako je prioritet rješavanje odnosa s državom i dogovor s bankama o financijskoj konsolidaciji tvrtke.

Komentari (1)
Pogledajte sve

POŠTOVANI RADNICI I RADNICE VARTEKSA!!!

DRUGOVI RADNICI I RADNICE VARTEKSA I SVI RADNICI I RADNICE REPUBLIKE HRVATSKE KOJI SE NALAZITE U OVAKVOM NEIZVJESNOM STANJU VAŠE EGZISTENCIJE ISKRENO VAM JAVLJAM DA SUOSJEĆAM S VAŠIM BRIGAMA I NEJMAŠTINOM KOJA VAS JE PONIZILA I UVREDILA . ZNAM KAKO JE VAŠOJ DJECI ,GLEDAJUĆI VAS BESPOMOĆNE DA BILOKAKO POPRAVITE SVOJ MATERIJALNI POLOŽAJ , KAKO MAKAR ONA NE BI BILA ŽRTVE OVOG NEČOVJEČNOG PLJAČKAŠKO- KATOLIČKOG KAPITALIZMA .
ALI VAM MORAM PORUČITI DA SAM U ISTO VRIJEME NEPOMIRLJIVI KRITIČAR VAŠEG NEODGOVORNOG DRUŠTVENOG I DRUŠTVENO-POLITIČKOG PONAŠANJA KOJE VAS JE DOVELO U OVAKVU NEIZVJESNOST, U POLOŽAJ PROSJAKA , TIČUĆI SE VAŠIH EGZISTENCIJALNI PROBLEMA I NJIHOVIH RRIJEŠAVANJA U PERSPEKTIVI.
GLEDAJUĆI VAS NA ULAZNIM VRATIMA U ,NEKADA VAŠU TVORNICU ,KOJU SU IZGRADILI VAŠI OČEVI I DJEDOVI ,KADA SU VIŠAK SVOGA MUKOTRPNOG RADA ,U DOBA SAMOUPRAVNOG SOCIJALIZMA, ULAGALI U IZGRADNJU FABRIKA ,NJIHOVO SUVREMENO TEHNOLOŠKO OPREMANJE KAKO BI SEBI I VAMA, NJIHOVIM NASLJEDNICIMA, OSIGURALI JOŠ BOLJE UVJETE NEGO ŠTO SU ONI IMALI POSLIJE II ASVIJETSKOG RATA.
VAŠI PRECI SU BOLJE I ZADOVOLJNIJE ŽIVJELI IRADILI JER SU RADILI U SVOJOJ FABRICI I UVJEK SU ZNALI KOLIKO SU PRIVREDILI ,KOLIKO SE CIJENI NJIHOV RAD NA TRŽIŠTU ,ZBOG ČEGA SU SVJESNO ULAGALI U BOLJU OPREMMLJENOST SVOJIH FABRIKA JER SU ZNALI DA ĆE IM SE TO VRATITI KADA BUDU ZBRAJALI REZULTATE SVOG RADA, KAD BUDU DIJELILI VIŠAK SVOGA RADA , NAKON ŠTO SU ,UVJEK ODVAJALI ,U PROŠIRENU PROIZVODNJU ,ŠTO ZNAČI, MISLILI SU I NA PRIRAŠTAJE KOJI STIŽU ,A TREBAJU NASTAVITI NJIHIOVA DJELA .
A VI STE ,NJIHOVI NASLIJEDNICI , TO SVE OMALOVAŽILI ,POSLUŠALI VAŠU CRKVU KOJA VAM JE PUNILA UŠI NEKOM KATOLIČKO-KPITALISTIČKOM DEMOKRACIJOM NA ZAPADU ,NEKOM APSTRAKTNOM SLOBODOM,NEKIM BOLJIM I BEZBRIŽNIM KATOLIČKIM ŽIVOTOM ,PA STE 199O GODINE PRIHVATILI PROMJENU DRUŠTVENIH ODNOSA ,REGRUTIRALI STE SE U RUŠENJU SAMOUPRAVNIH SOCIJALISTIČKIH DRUŠTVENIH ODNOSA I TO U VJERSKOM RAZRAČUNAVANJU SA VAŠIM SUSJEDIMA I PRIJATELJIMA JER SU ONI DRUGI I DRUGAČIJI. UVUKLI SU VAS U ZLOČINE PROTIV ČOVJEČNOSTI A DA O TOME NISTE ODGOVORNO RAZMIŠLJALI. I DOK JE RAT JOŠ TRAJAO ,A VI NOSILI PUŠKE , SIMBOL KATOLIČKE ZLOČINAČKE PROVENIJENCIJE, TUĐMAN I KUHARIČ SU KONFICIRALI NAJVAŽNIJI DIO RADNIČKE IMOVINE, VAŠE FABRIKE I DRUGA DOBRA ,TE CRKVI VRATILI ODUZETO I JOŠ DODALI NEKE PRIVILEGIJE. TUĐMAN JE TU VAŠU IMOVINU, VAŠE FABRIKE I DRUGA DOBRA DAROVAO SVOJIM KRIŽARSKIM TALIBANIMA ,PROTUHAMA IZ EMIGRACIJE ,KOJI SU TAMO ORGANIZIRANO POTKOPAVALI NAŠU STABILNOST U BIVŠOJ DRŽAVI ,A ZA TO SU IH UNAJMLJIVALE STRANE OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE ,CIA I KATOLIČKA CRKVA, NAJVEĆI PROTIVNIK SOCIJALIZMA.
DANAS SE OKUPLJATE PRED KAPIJAMA FABRIKA VAŠIH OTACA I DJEDOVA, GLEDATE PONIŽENO I POSLUŠNO HOĆE LI SE POJAVITI NETKO , NEKI ČINOVNIK UVAŽENOG GAZDE ,NOVOG TAJKUNA , I SAOPĆITI VAM NEŠTO UTJEŠNO,DA ĆE VAM ISPLATITI ZAOSTALU PLAĆU ,ALI NEMA VIŠE DOLASKA NA POSAO . GLEDAM VAS IZA TE TVORNIČKE KAPIJE I SJEĆANJA MI NAMEĆU PRIZORE IZ NACISTIČKO-KATOLIČKIH KONCENTRACIONIH LOGORA , IZ VREMENA II SVIJETSKOG RATA, I ZBOG TOGA ME SVE VIŠE SPOPADA GNJEV ,TUGA I SRAMOTA DA STE IZGUBILI NE SAMO ZAPOSLENJE NEGO I SVAKU PERSPEKTIVU DA NADOKNADITE IZGUBLJENO, MAKAR KAO ROB, KAKO BI ODRŽAVALI MINIMUM EGZISTENCIJE. S R A M O T A !!!!
ZATO JE SAD HRVATSKA CRKVA NAJBOGATIJA KORPORACIJA NE SAMO NA BALKANU ,NEGO I NA JUGOISTOKU EVROPE A VI NJENI SLJEDBENICI POSTALI NAJVEĆA SIROTINA ,PROSJACI ,ČANDALE.
ZATO VAM PORUČUJEM ,NEMOJTE SI VIŠE DOPUŠTATI TAKVO STANJE VAŠEG EGZISTENCIJALNOG POLOŽAJA, ČINITE SVE DA TO PROMJENITE JER DRUGOG PUTA NEMA.

New Report

Close